Blog: calamiteitenzender is geen kattenpis

Blog: calamiteitenzender is geen kattenpis

Blog van Leo Hauben, hoofdredacteur van L1

L1 Radio is als publieke regionale omroep de officiële calamiteitenzender waar de Veiligheidsregio een beroep op kan doen bij gevaarlijke situaties. De grote wateroverlast afgelopen week was een voorbeeld. L1 Radio was maar liefst 88 uur non-stop live in de lucht om de Limburgers snel te informeren. Met informatie van de Veiligheidsregio én met eigen berichtgeving en reportages.

Het was een van de pittigste weken in onze 75-jarige geschiedenis. Naast live radio dag en nacht hadden we een 24uurs liveblog op 1Limburg.nl, actuele tekstbalk op tv, regelmatige updates van L1mburg Centraal op tv, duiding en diepgang in drie tv-specials van AvondGasten en ook nog ontelbaar veel uitingen via onze soclal media-kanalen.

Ook heel mooi om te zien was de verbinding tussen mensen. Via L1.nl/HelpendeHanden

De bereikcijfers gingen door ’t dak. Onze berichten en video’s zijn vele miljoenen keren bekeken. Ook heel mooi om te zien was de verbinding tussen mensen. Via L1.nl/HelpendeHanden werden tientallen hulp-initiatieven aangemeld, van klein tot groot.

L1 is al vele jaren diep geworteld in de Limburgse samenleving. Bij calamiteiten proberen we dat extra waar te maken. Voor een relatief kleine organisatie hebben onze redacteuren een grote prestatie geleverd, is mijn stellige overtuiging. Dat hebben we graag gedaan.

Bij bijzondere prestaties horen complimenten en soms ook kritiek.

Bij bijzondere prestaties horen complimenten en soms ook kritiek. Met name op de eerste dag verwachtte het publiek van ons heel snel heel veel, met name op televisie. Waar zijn de actuele beelden? Door de techniek is tv juist het meest trage medium bij calamiteiten.

Vandaar ook dat we alleen als radiozender een officiële calamiteitenfunctie hebben, aangevuld met snelle online verslaggeving. Dat wordt niet altijd goed begrepen, omdat niet iedereen al onze kanalen intensief volgt. En L1 is geen CNN, waar je overigens bij rampen de eerste uren vaak veel dezelfde beelden ziet.

Het kernprobleem is dat we met televisie de meeste mensen bereiken, terwijl we op televisie vanwege technische beperkingen -zowel op locatie als in de studio- minder snel kunnen inspelen op actuele situaties. Daarmee zitten we in een lastige spagaat. Gelukkig worden de (verbindings)technieken steeds eenvoudiger, waardoor we in de toekomst veel meer mogelijkheden krijgen.

De oude vertrouwde radio is gelukkig overal te ontvangen, ook als de stroom uitvalt. Cruciaal bij calamiteiten. Ik durf te voorspellen dat ook komende paar jaar radio - al dan niet via 4G - een sneller medium blijft dan televisie. Zeker als een calamiteit zich constant verplaatst, zoals overstromende rivieren.

Leo.Hauben@L1.nl, hoofdredacteur L1
19 juli 2021

Tieëkezinge Kirchroa 2022 - deel 2

Tieëkezinge Kirchroa 2022 - deel 2

Hoogtepunten Worldfestival Parade Brunssum 2022 op L1 TV

Hoogtepunten Worldfestival Parade Brunssum 2022 op L1 TV

Rendez-Vous, muzikaal theaterspektakel op L1 TV

Rendez-Vous, muzikaal theaterspektakel op L1 TV

Expeditie Nederland ook op L1 TV

Expeditie Nederland ook op L1 TV

De roedel van Óngerwaeg in Horn

De roedel van Óngerwaeg in Horn

Snuffelpop, een week vol muziek speciaal voor kinderen

Snuffelpop, een week vol muziek speciaal voor kinderen

Programma's