Boeren klaar voor beter leven varkens

Boeren klaar voor beter leven varkens

De Limburgse varkenshouders zijn klaar om aan de veranderende vleesvraag te voldoen.

Grote bedrijven als Subway, Johma en Bakker Bart stoppen met het gebruik van vlees van industrievarkens. Dat laten zij aan Wakker Dier weten. De komende jaren gaan die grote concerns over op het gebruik van varkensvlees met het Beter Leven keurmerk.

Kosten
De Limburgse varkenshouders zijn klaar voor die verandering. Maar de boeren zijn wel afhankelijk van de marktpartijen. Het geven van een beter leven aan de varkens gaat samen met een behoorlijke stijging van de kosten. Die stijging moet ook betaald worden door de markt.

Varkenshouders tevreden
De Limburgse varkenshouders zijn blij met de veranderingen. "Wij willen dit al jaren en trekken hier al een hele tijd aan. Het is goed voor de dieren, de consument en voor de varkenshouders dat de markt nu meebeweegt", zegt Mark Tijssen, de voorzitter van de vereniging varkenshouders van de LLTB.

Volgend jaar
Salademaker Johma, broodjesbelegger Qizini en hotelketen NH gebruiken vanaf 1 januari 2015 alleen nog varkensvlees met één ster Beter Leven van de Dierenbescherming. Bakker Bart stapt medio 2015 over en broodjesverkoper Subway voor het einde van 2015.

Meer ruimte
Varkens met één ster krijgen onder andere meer ruimte. De dieren hebben dan zo'n 20 procent meer oppervlakte om op te leven. Ook krijgen de beesten meer afleidingsmateriaal om verveling tegen te gaan.

Logo 1Limburg

Programma's