Boek te koop in heel Limburg

Boek te koop in heel Limburg

Het eerste boek over het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK) is in een aantal geselecteerde boekhandels, verspreid over heel Limburg, te koop.

Het Grote LVK boek kost 29,95 euro. Het is te koop via www.L1Shop.nl of exclusief bij zes boekhandels:
Koops in Venlo
Tindemans in Weert
Plantage Boekhandel in Roermond
Krings in Sittard
Bij het Raethuys in Heerlen
Selexyz Dominicanen in Maastricht

Het fenomeen is LVK al vele jaren ‘wereldberoemd’ in Limburg, maar tot nu toe was er nog geen boek. De regionale omroep L1 heeft samen met de Stichting LVK en uitgever RedFrock Publishing het initiatief genomen voor Vaan Eysde tot de Mookerhei - Het Grote LVK Boek.

Teksten
In het boek staan de teksten van alle winnende liedjes van het LVK tot nu toe, aangevuld met historisch materiaal uit het betreffende jaar. In het seizoen 1976/1977 was de eerste editie in Geleen. Guus Urlings beschrijft uitgebreid de geschiedenis van het evenement. Verder staan in het boek prachtige foto’s die laten zien hoe carnaval wordt gevierd Vaan Eysde tot de Mookerhei. Het boek telt 216 pagina’s.

Stichting LVK
Het LVK is uitgegroeid tot een van de grootste en meest spraakmakende volksculturele evenementen in Limburg. Vastelaovend is in de kern een plaatselijk feest, met lokale gebruiken en lokale liedjes. Het LVK is juist altijd als provinciaal konkoer een verbindende schakel geweest. Door de live-uitzendingen van L1 (en haar voorgangers) op radio en tv is dat verbindende karakter extra versterkt. De LVK-finale is ieder jaar een van de best bekeken programma’s op L1 TV.

Joep Verbugt, voorzitter van de Stichting LVK: “De toenemende stroom van Nederlandstalige carnavalsliedjes moest gestopt worden. Althans minstens stoppen aan onze provinciegrens. Dat kon het beste door een dam van Limburgse liedjes op te werpen. Die overtuiging was in 1977 de aanleiding voor het LVK. Angst voor een boven-Moerdijkse muzikale overheersing met vastelaovend hoeven we allang niet meer te hebben.”

Drukkerij Schrijen-Lippertz uit Voerendaal/Stein heeft het boek gedrukt.

Logo 1Limburg

Programma's

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

L1mbo Top 10

L1mbo Top 10, elke maand de tien beste Limburgstalige liedjes, plus een opvallende nummer 11

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

Nieuw uit Limburg

Nieuw uit Limburg: Extra de aandacht voor kwaliteitsmuziek uit onze eigen provincie. Die plaat hoor je dan een week lang heel vaak op L1 Radio!

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

Onze Mijnwerkers

Over mijnen en mijnwerkers

Zomerserie

L1-verslaggevers trekken deze zomer weer de provincie in. Ze gaan op pad en om bijzondere en interessante verhalen op te halen, steeds een volle week in hetzelfde thema.

Cultura Nova

Cultura Nova opent met Firebirds van Theater Titanick en L1 is er live bij

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

Limburg van Boven

We vliegen met een helikopter boven onze prachtige provincie. Zo heb je Limburg nog nooit gezien!

Stemmingmakers

Stemmingmakers: een serie diepgravende interviews met markante en spraakmakende Limburgers

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.

Van Horen Zeggen

Waargebeurde, persoonlijke verhalen die je een glimlach bezorgen, hardop laten lachen, meeslepen, raken én verhalen waar je mond van openvalt

Gedreven Maatwerk

​Gedreven Maatwerk: Verhalen over mensen bij de philharmonie zuidnederland, elke zondagavond op L1 TV

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.

Verborgen Verlangens

In de serie Verborgen Verlangens gaan de wensen van mantelzorgers in vervulling.

Tour de L1mbourg

Dagelijks live wielerprogramma tijdens de Tour de France, steeds vanuit een andere Limburgse gemeente. Tot en met 23 juli op L1 TV en L1 Radio.

De Nijmeegse Vierdaagse

L1-verslaggever Robert Janssen doet tussen 18 en 21 juli verslag van de 101ste Vierdaagse.

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied. De nieuwe serie begint in september 2017.