
Blog van Leo Hauben, hoofdredacteur van L1.
De regionale radio heeft tientallen jaren ontzettend veel aandacht besteed aan het vierjaarlijkse Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade. De concerten in de Rodahal van harmonieën en fanfares, zowel afkomstig uit Limburg als uit de rest van de wereld, waren bijna allemaal (live) te horen. We beschouwen het als onze publieke opdracht om de hafa-wereld een warm hart toe te dragen. De hafa-wereld behoort immers tot het Limburgse erfgoed.
Je zou dus zeggen, er is een hechte band tussen L1 en het WMC. Helaas, niets is minder waar anno 2022.
Toen regionale televisie rond de eeuwwisseling begon, werden onze WMC-uitzendingen uitgebreid met opnames en uitzendingen van de mars- en showwedstrijden in het Parkstad Limburg Stadion. We maakten door de jaren heen allerlei achtergrondprogramma’s vanuit Kerkrade. En vorig jaar nog een tv-serie over de historie van het concours.
Je zou dus zeggen, er is een hechte band tussen L1 en het WMC. Helaas, niets is minder waar anno 2022.
Het WMC heeft alle rechten verkocht aan een Brits bedrijf, waardoor er een einde komt aan uitzendingen via een open kanaal als L1. Het Grote Geld was voor het WMC kennelijk belangrijker dan banden onderhouden met je mediapartner van de afgelopen tientallen jaren. En dat vind ik ontzettend kortzichtig. Alleen tegen betaling van forse bedragen mocht L1 opnames laten horen en zien, met ook nog allerlei beperkende voorwaarden. Dat was voor ons niet acceptabel.
Ik vraag me af of het slim is om de banden met de eigen regio zo rigoreus te verbreken.
Kunnen de Limburgers de WMC-concerten en marswedstrijden thuis nergens meer volgen? Jawel hoor, ze kunnen bij het Britse bedrijf een abonnement kopen voor 140 euro om online alle wedstrijden op hun computer te krijgen. Je kunt ook per weekend 20 euro betalen voor Rodahal of stadion. Losse concerten kopen is ook mogelijk. Het concert van harmonie St. Michaël uit Thorn met Calefax Reed Quintet kost online bijvoorbeeld 15 euro.
Natuurlijk mag het WMC de uitzendrechten verkopen aan wie dan ook. Zeker als ze denken daarmee de hele wereld via internet te kunnen veroveren. Maar ik vraag me af of het slim is om tegelijkertijd banden met de eigen regio zo rigoreus te verbreken.
Als je voor een belangrijk deel leeft van overheidssteun en sponsors, moet je ook oog blijven houden voor de eigen (muzikale) omgeving. Het aantal Limburgse deelnemende orkesten is dit keer al tot een dieptepunt gezakt.
De aanpak van het WMC-bestuur lijkt mij een loepzuiver geval van penny wise, pound foolish.
Leo.Hauben@L1.nl | 28 juni 2022