Blog: wethouder die geen wederhoor wil

Blog: wethouder die geen wederhoor wil

Blog van hoofdredacteur Leo Hauben van L1

Je krijgt soms vreemde verzoeken als hoofdredacteur, maar het verzoek van wethouder Jo Palmen van Brunssum slaat alles. Hij wil als volksvertegenwoordiger niet meer gebeld worden door L1.

Palmen is in opspraak geraakt na een integriteitsrapport. De onderzoekers noemen de kersverse wethouder daarin een 'groot risico voor de gemeente.' Palmen is als burger verwikkeld in een jarenlange juridische procedure tegen de gemeente waarvan hij nu wethouder is. Ook vormen zijn ondiplomatieke uitlatingen en schofferingen een risico, vinden de onderzoekers.

De wethouder is niet tevreden over een bericht daarover op ons nieuwsplatform 1Limburg. Palmen: "Integriteit kun je niet onderzoeken. Dat heb je van nature. Ik kom dus blijkbaar slecht uit dat rapport. Wat mij betreft zijn dat allemaal leugens. Hier ga ik niet op reageren. Ik wil mijn werk als wethouder goed doen."

Terwijl de wethouder wist dat hij met een journalist van L1 sprak, is hij boos dat hij wordt geciteerd. Dus krijg ik als hoofdredacteur een mail van hem: “Ik wil u enkel hierdoor mededelen dat ik de handelwijze van uw medewerker en uw organisatie betreur en verzoek u derhalve ervoor zorg te dragen dat u of ener uwer medewerkers mij niet meer benaderd voor wat dan ook. Ik hoop dat u dit verzoek zult respecteren.”

We zullen Palmen ook in de toekomst in voorkomende gevallen bellen.

Nee dus. Het principe van hoor en wederhoor staat hoog in ons vaandel. We zullen Palmen dus ook in de toekomst in voorkomende gevallen bellen en vragen naar reacties op nieuwsfeiten die de gemeente Brunssum raken (zolang hij wethouder is). En als hij eventueel een reactie weigert, dan zullen we dat uiteraard melden. Maar dat lijkt me voor een volksvertegenwoordiger geen logische houding, hoewel Palmen natuurlijk vrij is om een keuze te maken.

Saillant detail: de wethouder stuurt zijn mail via een privé-adres en niet via het mailadres van de gemeente Brunssum. Ik heb toch maar geantwoord via de gemeente Brunssum. Ik mag toch hopen dat Palmen als wethouder geen gewoonte ervan maakt om via zijn privé-adres te communiceren als wethouder.

Leo.Hauben@L1.nl, hoofdredacteur L1
16 november 2017

Logo 1Limburg

Programma's