Blog: we gaan iets nieuws doen op gebied hafa

Blog: we gaan iets nieuws doen op gebied hafa

Blog van L1-hoofdredacteur Leo Hauben

Later deze maand zijn weer de jaarlijkse Concertconcoursen van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM). Al jaren een vaste waarde op L1 Radio. We doen urenlang live verslag van deze wedstrijden.

Zo kan heel Limburg horen wat de harmonieën en fanfares in onze provincie waard zijn. Ons door de jaren heen opgebouwde archief is goud waard en uniek. Nergens ligt zoveel materiaal. Van hoge kwaliteit, want onze audio-technici hebben een enorme expertise opgebouwd.

Muziekverenigingen vormen een belangrijke bouwsteen van het culturele leven in Limburg. Logisch dat we daar als omroep veel aandacht aan besteden. Maatschappelijk relevante programma’s maken is immers een van onze opdrachten.

Op televisie is de hafa-wereld tot nu toe een beetje een ondergeschoven kindje. Natuurlijk hebben we de serie LEF!, waarin jonge solisten een podium krijgen. Maar structurele aandacht voor hafa hebben we niet op tv. En daar komt verandering in.

We beginnen met een nieuw maandelijks tv-programma: Blaaskracht. De eerste aflevering is zaterdag 29 oktober (18:00 uur). Geen concert-programma, maar een programma met vooral verhalen uit de wereld van harmonieën en fanfares. Wat gebeurt er allemaal bij de verenigingen? Hoe worden jongeren warm gemaakt om te musiceren? Wat kunnen we verwachten van de nieuwe generatie dirigenten?

De Concertconcoursen hebben dit jaar ook nog een primeur. Via het nieuwe initiatief Blaasmuziektv.nl, van de overkoepelende muziekorganisatie KNMO, worden alle optredens live uitgezonden via internet. Het is een project waarin ook de LBM investeert. Het is een van de initiatieven van de bond om de hafa-wereld ook beroemd te maken buiten de hafa-wereld.

Leo.Hauben@L1.nl

Logo 1Limburg

Programma's