Blog: waarom De Stemming soms moet wijken voor sport

Blog: waarom De Stemming soms moet wijken voor sport

Als je een Open Brief krijgt als hoofdredacteur, dan weet je hoe laat ’t is. Een Open Brief komt zelden van tevreden mensen, hoewel deze brief met een prachtige lofzang begint op ons zondagse radioprogramma De Stemming.

“Sinds jaar en dag kennen wij De Stemming als een hoogwaardig journalistiek programma dat zich met gemak kan meten met de beste vergelijkbare programma’s op de landelijke zenders. De presentatoren zijn neutraal, kritisch, veelzijdig en altijd goed voorbereid; zij volgen de ontwikkelingen in de provinciale politieke en culturele wereld op de voet en bieden ruimte aan betrokken gasten om de luisteraars bij te praten, tekst en uitleg te geven en onderling te discussiëren.” Ik kan ‘t niet mooier zeggen.

Geen enkele radiozender volgt de Limburgse betaald voetbalclubs zo intensief als L1, week-in-week-uit.

Wat is dan de kritiek in de Open Brief van columnisten, analisten, panelleden en anderen die het L1-programma een warm hart toedragen? De kritiek gaat over het feit dat De Stemming 7 van de 40 zondagen geen twee uur duurt maar één uur. Op die betreffende zondagen begint ons sportprogramma namelijk al 12:00 uur.

En daar is een reden voor. Geen enkele radiozender volgt de Limburgse betaald voetbalclubs zo intensief als L1, week-in-week-uit live. Daarom hebben we in de Nota Media-aanbod in juni van dit jaar opgeschreven: “SPRT-programma’s krijgen de hele week voorrang op reguliere programma’s als er betaald voetbalwedstrijden zijn. De Hoofdredactie is bereid het programmaschema op die momenten aan te passen.” Zowel de Redactieraad (die de héle redactie vertegenwoordigt) als de Regionale Mediaraad (die ons programmabeleid vaststelt) stemde in met dit principe.

Toen de KNVB later de speelschema’s publiceerde, constateerden we dat er 7 van de 40 zondagen een vroege Limburgse wedstrijd is. Dus moet De Stemming dan een uur eerder stoppen. Ik vind dat natuurlijk ook geen ideale situatie, maar dat is nog geen reden om een bewust gekozen principe te veranderen. Tijdens de wedstrijd blijven de spelregels hetzelfde.

In dit soort zaken moet je niet raden maar de feiten achterhalen.

De schrijvers van de Open Brief menen dat ze ‘zonder moeite’ kunnen raden waarom De Stemming soms wordt ingekort. In dit soort zaken moet je niet raden maar de feiten achterhalen, zou ik zeggen. Zeker als liefhebber van een programma als De Stemming zouden feiten toch zwaar moeten tellen.

In de brief staat: “Er zullen vast redenen zijn voor die ingreep, sterker: we kunnen ze zonder moeite raden. Er zijn nu eenmaal meer mensen geïnteresseerd in sport dan in politiek en cultuur, en bovendien, we weten het allemaal, er moet nu eenmaal fors bezuinigd worden.”

Zoals hierboven uitgelegd heeft de kwestie helemaal niets te maken met bezuinigingen. En het argument dat meer mensen in sport interesse hebben dan in politiek en cultuur heb ik nog nooit gebruikt. Sterker, De Stemming trekt meer luisteraars dan het sportprogramma op zondagmiddag.

Nee, het is een journalistieke keuze geweest om álle Limburgse betaald voetbalwedstrijden live te verslaan op L1 Radio. Omdat niemand anders dat doet. Daar ligt dus wel degelijk een toegevoegde waarde voor L1. De opmerking dat “de zendtijd wordt geschonken aan een sector die over belangstelling toch waarachtig niet te klagen heeft” kan ik dan ook met één woord samenvatten als het gaat om Limburgse clubs: nonsens.

Natuurlijk stoppen we bij L1 nooit met nadenken. Als er een nieuwe Nota Media-aanbod wordt opgesteld, bekijken we of aanpassingen noodzakelijk zijn. En laten we de makers niet tekort doen door één uur De Stemming te omschrijven als 'een schamel uurtje'. Ik ken genoeg radio- en tv-programma's die in een uur inhoudelijk ijzersterk zijn.

Leo.Hauben@L1.nl, hoofdredacteur L1
31 oktober 2018

Logo 1Limburg

Opstart naftakraker duurt nog hele week

Opstart naftakraker duurt nog hele week

Het is een spannende week voor Sabic op bedrijventerrein Chemelot in Geleen. Na een grondige renovatie die ruim zes weken heeft geduurd, wordt naftakraker 4 sinds dinsdag weer opgestart.

Programma's