Blog: vastelaovend gaat bij L1 wel door

Blog: vastelaovend gaat bij L1 wel door

Blog van Leo Hauben, hoofdredacteur van L1

Op L1 TV en L1 Radio gaat vastelaovend hoe dan ook door. Onze programmering staat eind februari van zaterdag tot en met dinsdag volledig in het teken van vastelaovend. Dan hebben de liefhebbers in elk geval op dat gebied perspectief.

Na de persconferentie vanavond is de kans dat carnaval normaal gevierd kan worden de grond ingeboord. De nieuwe maatregelen gelden tot 8 maart, een week ná carnaval. Over drie weken is er wel nog een tussentijds ‘weegmoment’. Maar daar hoeven we weinig van te verwachten.

Kroegen dicht om 22:00 uur, binnen alleen zitten op 1,5 meter afstand en met een QR-code. Wat valt er dan nog te vieren?

Premier Rutte en minister Kuipers gebruikten zo vaak het woord ‘risico’, dat ’t heel gek moet lopen wil er vóór vastelaovend meer mogelijk zijn. Kroegen dicht om 22:00 uur, binnen alleen zitten op 1,5 meter afstand en met een QR-code. Wat valt er dan nog te vieren? 

En wellicht gaan de kroegen tegen die tijd zelfs helemaal dicht, want de besmettingen schieten als een raket omhoog. Stijgende ziekenhuisopnames in februari liggen voor de hand, ook al is omicron minder ziekmakend. Minder maar nog steeds ziekmakend.

De creatievelingen bij L1 draaien ondertussen op volle toeren. Hoezo een rustige voorbereiding? We moeten steeds inspelen op nieuwe regels. Om gek van te worden soms, maar ons doel blijft toch op radio en tv een sfeervolle vastelaovend te realiseren. Omdat deze traditie ’t waard is. L1 wil de rol als cultuurdrager met verve vervullen, ook in coronatijd.

Zo komen er twee nieuwe afleveringen van De Klanke van de Aovendklok, een anders-dan-anders muziekprogramma vanuit de Muziekgieterij in Maastricht

Op radio vier dagen lang live vastelaovesprogramma’s. Op tv kiezen we voor een mix van nieuw en oud. Zo komen er twee nieuwe afleveringen van De Klanke van de Aovendklok, een anders-dan-anders muziekprogramma vanuit de Muziekgieterij in Maastricht. De LVK-finale is tot nu toe op vastelaoveszondag gepland vanuit het (grotendeels lege) theater in Venray, zodat vastelaoveszondag toch nog een spannende avond kan worden.

Voor de serie Carnavalshart, die we in samenwerking met KRO-NCRV en Omroep Brabant maken, worden vier nieuwe afleveringen van 20 minuten gemaakt. Vastelaoves-redacteur Tom Doesborg denkt mee met de makers in Hilversum.

We zenden ook het vasteloavesconcert van de philharmonie zuidnederland uit. En er wordt nog nagedacht over alternatieve uitvoeringen van de Brand Beer Boetegewoeëne Boetezitting en de Gulpener Vastelaoves Finale. Oh ja, Rob Mennen maakt speciale afleveringen van Op verzeuk op bezeuk en Henk Hover heeft verse vastelaovesversies van De Muziekfabriek opgenomen.

Een mooie lijst, zou ik zeggen. We dragen de naam L11Alaaf ook dit jaar met trots.

Leo.Hauben@L1.nl |  25 januari 2022

Velden heeft toch een Prins dit seizoen

Velden heeft toch een Prins dit seizoen

Jubileumfeest voor zangeres Marleen Mols

Jubileumfeest voor zangeres Marleen Mols

Standbeeld komt er aan voor de Katers Holtum

Standbeeld komt er aan voor de Katers Holtum

Gawstrekke Beeg weer opgepakt

Gawstrekke Beeg weer opgepakt

Velden haalt deze maand Gekke Maondaag in

Velden haalt deze maand Gekke Maondaag in

Düsseldorfer Rosenmontagszug gaat toch niet door in mei

Düsseldorfer Rosenmontagszug gaat toch niet door in mei

Logo 1Limburg