Blog: Regio en NOS moeten elkaar nu nog meer opzoeken

Blog: Regio en NOS moeten elkaar nu nog meer opzoeken

Blog van Leo Hauben, hoofdredacteur L1

Meest gestelde vraag die ik afgelopen dagen kreeg: ben je blij met de mediabrief van minister Slob? Ik weet ’t nog niet. Het lijkt een concrete brief, maar in de laatste alinea staat een goede samenvatting. “In deze brief heeft het kabinet geschetst in welke richting zij de publieke omroep wil voorbereiden op de toekomst.”

Het is dus een ‘richting’, nog volop ruimte voor nadere uitwerking (en politiek debat). Natuurlijk heeft de minister een warm hart voor de regionale omroepen. Daar ben ik blij mee. Slob schrijft: “Er wordt meer ruimte gecreëerd voor de regionale omroepen binnen de programmering van de NPO. Daarom wordt op termijn het derde net omgevormd tot een kanaal waarvan het zenderprofiel overwegend gericht is op aanbod met een regionaal karakter.”

Als we ons eigen L1-kanaal op termijn kwijtraken, ben ik subiet tegen de gekozen richting.

Maar hij schrijft ook: “Om dit alles tot een succes te maken is een nauwe bestuurlijke samenwerking nodig tussen regionale en landelijke publieke media-instellingen.” Dat is nou zo’n zin waar ik niet meteen vrolijk van word. Zijn we op weg naar meer centrale aansturing van de regionale omroepen in plaats van de huidige verankering in de regio met een regionaal bestuur? Het antwoord kan ik niet vinden in de Kamerbrief. Als we ons eigen L1-kanaal op termijn kwijtraken, ben ik subiet tegen de gekozen richting.

Waar ik weer wel vrolijk van word is de steun voor verdergaande samenwerking tussen NOS en regionale omroepen. Geen bestuurlijke samenwerking, maar redactionele. “Indien wettelijke obstakels nauwere samenwerking belemmeren, zijn wij bereid deze te slechten”, voegt de minister toe. Kijk, dat is nou een goed begin.

De publieke taken van de NOS en de regionale omroepen liggen heel dicht bij elkaar: nieuws, sport en evenementen.

De publieke taken van de NOS en de regionale omroepen liggen heel dicht bij elkaar: nieuws, sport en evenementen. De NOS op landelijke schaal, wij op regionale schaal. Dat gegeven is wat mij betreft een perfect vertrekpunt om samen het derde net geleidelijk een ander profiel te geven. Met nieuws- en achtergrondprogramma’s die in het hele land te zien zijn, met regionale programma’s die in Limburg over Limburg gaan en in Zeeland over Zeeland. Maatwerk dus, technisch geen probleem. Regionale vensters noemen we dat.

Met zo’n aanpak stellen we de kijker centraal. Wie geïnteresseerd is in nieuws en achtergronden wordt met het nieuwe NPO 3 op zijn/haar wenken bediend. Een kanaal dat bovendien 24/7 paraat is bij grote nieuwsgebeurtenissen. En natuurlijk is er ook plek voor het Jeugdjournaal.

De minister schrijft zelfs dat hij de wettelijke taak van de NOS wil aanvullen met aandacht voor regionaal nieuws. De NOS en de regionale omroepen intensief laten samenwerken op het derde net is een prima manier om die wettelijke taak in te vullen, lijkt mij.

Voor de (regionale) programmering op het derde net stelt de minister jaarlijks 15 miljoen euro beschikbaar. Of dat genoeg is, kan ik niet inschatten. Dat ligt aan de plannen die NOS en regionale omroepen samen zouden kunnen smeden.

Leo.Hauben@L1.nl - hoofdredacteur L1
16 juni 2019

Jouw Plat-eweg Top 3 van vrijdag 5 juni

Jouw Plat-eweg Top 3 van vrijdag 5 juni

AvondGasten: corona in Limburg - ouderen

AvondGasten: corona in Limburg - ouderen

L1mburg Centraal - 5 juni 2020

L1mburg Centraal - 5 juni 2020

L1 Cultuurcafé: kunstenaar Stefan Cools debuteert in Museum de Domijnen

L1 Cultuurcafé: kunstenaar Stefan Cools debuteert in Museum de Domijnen

L1 Vandaag: het dagboek van horecaondernemer John Paulus - 5 juni 2020

L1 Vandaag: het dagboek van horecaondernemer John Paulus - 5 juni 2020

L1mburg Centraal: Funpop dit jaar alleen online en op tv

L1mburg Centraal: Funpop dit jaar alleen online en op tv

Logo 1Limburg

Programma's