
Blog van Leo Hauben, hoofdredacteur van L1.
Ik worstel er toch wel een beetje mee dat er in de winter van 2017-2018 in drie, vier maanden tijd bijna 9500 (!!) mensen in Nederland griep-gerelateerd overleden (cijfers RIVM). Dit was nooit het gesprek van de dag of opening NOS-journaal en er werd geen wc-rol extra verkocht...
— Peter R. de Vries (@PeterRdeV) March 21, 2020
Van dit soort tweets word ik erg moe. Als je ook naar andere programma’s kijkt dan RTL Boulevard, dan weet je dat de coronacrisis om één ding draait: hoe voorkomen we overbelasting in de ziekenhuizen?
Omdat het coronavirus zo ontzettend besmettelijk is en er geen vaccin of medicijn is, dreigen heel veel mensen tegelijkertijd in het ziekenhuis te belanden. En die piekbelasting kunnen de ziekenhuizen niet aan. Met dreigende ‘Italiaanse toestanden’: mensen die sterven omdat er simpelweg geen bed met beademingsapparatuur vrij is.
Laten we als mensen in de media in godsnaam genuanceerd blijven.
Een griepgolf kan inderdaad ook tot duizenden slachtoffers in Nederland leiden, maar die golf wordt uitgesmeerd over een veel langere periode. Waardoor de piekbelasting in de ziekenhuizen achterwege blijft.
Laten we als mensen in de media in godsnaam genuanceerd blijven. Peter R. de Vries heeft een goede naam als het gaat om alles wat met criminelen te maken heeft. Maar virussen zijn zijn specialiteit nu eenmaal niet. Door je journalistiek gezag in te zetten op ‘vreemd terrein’ zaai je alleen maar meer misverstanden bij het publiek. En het is al zo lastig voor kijkers/lezers/luisteraars om goede informatie te scheiden van onzin.
Het is juist de hoofdtaak van de journalistiek om in crisistijden zin en onzin uit elkaar te houden. Daarmee dragen journalisten een zware verantwoordelijkheid. Ongenuanceerde tweets horen daar niet bij.
Leo.Hauben@L1.nl, 21 maart 2020