Blog: onzekerheid geen reden om niks te doen

Blog: onzekerheid geen reden om niks te doen

Blog van Leo Hauben, hoofdredacteur van L1

De corona-ellende gaat nog vele maanden duren. Voordat het vaccin de hele bevolking voldoende beschermt, zitten we al in de zomer van 2021. Dat voorspellen wetenschappers, die ik als het gaat om realistische inschattingen meer vertrouw dan politici aan de vooravond van verkiezingen.

Als omroep proberen we ondertussen samen met andere partijen te zoeken naar mogelijkheden om evenementen toch in de huiskamer te brengen. Nu de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames weer stijgen, vrees ik dat niet alles kan doorgaan wat we bedacht hebben. Dinsdag weten we daar meer over. Laten we optimistisch blijven, hoe lastig dat ook is.

Het is fout of niet goed

Het woord ‘perspectief’ probeer ik in elk geval zorgvuldig te mijden, want dat vind ik inmiddels een onzinnig, misbruikt woord. Probleem van de coronacrisis is namelijk dat er nog steeds zoveel onbekende factoren zijn dat de overheid simpelweg geen ‘perspectief’ kan bieden. Als Rutte zou zeggen dat alle horecazaken over acht weken weer open kunnen, dan heeft de sector een helder perspectief. Zijn ze dan tevreden? Nee, natuurlijk niet. En als we in februari in de derde golf zitten, dan blijken die acht weken sluiting toch langer te gaan duren. Ook dan weer een ontevreden horecasector.

Het is fout of niet goed, een vooral machteloze situatie. Gelukkig zit de Nederlandse overheid goed in de slappe was om onze gezamenlijke pijn te verzachten.

We willen de mooie producties toch bij een groot publiek brengen.

Festival Cultura Nova in Heerlen is zo’n partij die pijnt lijdt. Afgelopen zomer moest alles worden afgelast. Dan maar een wintereditie, met helaas maximaal 30 mensen in de zaal. L1 gaat eind dit jaar voor de liefhebbers die thuis moeten blijven vier voorstellingen van kop tot staart uitzenden. We willen, samen met Cultura Nova, de mooie producties toch bij een groot publiek brengen.

Hetzelfde doen we bij het Limburg Film Festival in Venlo. Ook daar nauwelijks publiek toegestaan, waardoor nieuwe films niet de aandacht krijgen die ze verdienen. L1 zal medio januari tijdens de festivaldagen zo’n 25 films uitzenden. Wij blij, de organisatie blij.

Met vastelaovend willen we samen met het Stadscomité in Venlo een alternatieve boetezitting maken. Binnen, zonder publiek, met toch veel sfeer. En we werken stug door aan een aangepaste tv-finale van het Limburgs Vasteloavesleedjes Konkoer. We denken zelfs al na over een coronaproof einzelgängeroptocht met Halfvasten.

Of het allemaal lukt, wie zal ’t zeggen. Maar ons motto is: onzekerheid mag geen reden zijn om niks te doen.

Leo.Hauben@L1.nl, hoofdredacteur L1
13 december 2020

Podium voor Floortje Hover, Leon Verdonschot, Tizaan Alphonso en Planet Beethoven

Podium voor Floortje Hover, Leon Verdonschot, Tizaan Alphonso en Planet Beethoven

Limburg Doc: Vanaf de velden

Limburg Doc: Vanaf de velden

Wunderbar met de Zammgwürflt’n

Wunderbar met de Zammgwürflt’n

Boellie, leven met hartenpijn

Boellie, leven met hartenpijn

L1 Cultuurcafé: dirigent Jos Zegers is ook 'Pixie Dust'

L1 Cultuurcafé: dirigent Jos Zegers is ook 'Pixie Dust'

Óngerwaeg is in Haonssum in Neer

Óngerwaeg is in Haonssum in Neer

Logo 1Limburg

Programma's