Blog: NPO 3 ideale plek voor regionale zenders

Blog: NPO 3 ideale plek voor regionale zenders

Blog van Leo Hauben, hoofdredacteur van L1

Een fundamentele verandering teweeg brengen in het publieke omroepbestel is geen kattepis. Vele bewindslieden hebben het geprobeerd en iedere keer bleek de duurzaamheid van het model toch weer geringer dan gedacht. Nu is het de beurt aan minister Arie Slob. Hij zou zijn mediaplannen in april presenteren, maar het zou zo maar juni kunnen worden. Politieke strijd achter de schermen.

Eén van de rondzingende modellen is om NPO 3 anders in te richten. Regeringspartij VVD roept al jaren dat het derde net kan worden opgeheven. Ik pleit voor handhaven van NPO 3, maar een andere wijze van invullen van dit net.

Het is namelijk een ideale plek om regionale zenders platform te geven, zodat deze laag van de publieke omroep meer bereik kan creëren. Weggestopt worden op kanaal 713 in een digitaal pakket is simpelweg waardeloos.

Je zou op het nieuwe regio-kanaal samenwerking kunnen verankeren.

Technisch is het mogelijk om NPO 3 in Limburg anders in te vullen dan in Brabant of Zeeland. In iedere provincie krijg je dus publieke omroep op maat. De regionale publieke omroep staat dicht bij haar publiek in eigen streek en dat is precies wat je moet willen als je een omroep grotendeels met belastinggeld financiert.

Ik ben een groot voorstander van samenwerking in het publieke bestel. Je zou dus op het nieuwe regio-kanaal samenwerking kunnen verankeren. Door bijvoorbeeld af te spreken dat de NOS Journaals van 18.00 en 20:00 uur hier worden uitgezonden. Nieuwsuur om 22:00 uur zou ook prima passen. Daar omheen kan dan in iedere provincie het aanbod van de betreffende regionale omroep worden geprogrammeerd.

Invulling op deze manier van het derde net past perfect in de megatrend van ‘glocalisering’: meer aandacht voor eigen omgeving als reactie op wereldwijde ontwikkelingen waarmee je als individu steeds minder band voelt.

Natuurlijk weet ik ook dat er een gevaarlijke kant aan mijn pleidooi zit.

Een regionale omroep als L1 is behalve nieuwsbron ook cultuurdrager. Live uitzendingen van Limburgse culturele evenementen moeten ook overdag op het nieuwe NPO 3 mogelijk blijven. Sterker, door samenwerking tussen regionale omroepen onderling en tussen NOS en regionale omroepen kan het aantal live-uitzendingen van binnenlandse evenementen een enorme impuls krijgen. Perfect passend bij een publieke omroep.

Natuurlijk weet ik ook dat er een gevaarlijke kant aan mijn pleidooi zit. De NPO, als Grote Regisseur in Hilversum, zal zo goed als zeker ook bij een andere invulling van NPO 3 de zeggenschap over het net blijven opeisen. Al was ’t maar om de eigen ambtelijke organisatie in stand te houden. Als dat gebeurt, dan is het begin van het einde van de publieke regionale omroepen een feit. Centralisering van omroepbeleid past namelijk absoluut niet in de heersende decentralisatie-filosofie.

Beste minister, durf eens te kiezen voor een ander perspectief.

Neem besluiten over zaken die zich niet-landelijk afspelen in godsnaam op niet-landelijk niveau. Dus ga uit van een van de sterke punten van de huidige regionale omroepen: in iedere provincie wordt maatwerk geleverd. Als sommige omroepen denken dat ze maatwerk sámen kunnen leveren, dan mogen ze ook samen NPO 3 invullen. Geen probleem, maar leg niet op dat bijvoorbeeld Omrop Fryslan en TV Noord samen één kanaal moeten programmeren.

Beste minister, durf eens te kiezen voor een ander perspectief. Kijk niet alleen vanuit Hilversum naar het toekomstbestendig maken van de publieke omroep.

Leo.Hauben@L1.nl, hoofdredacteur L1
25 mei 2019

’t Lèste Waord: Lizette Colaris

’t Lèste Waord: Lizette Colaris

Zondag en begin volgende week koel en wisselvallig

Zondag en begin volgende week koel en wisselvallig

L1mburg Centraal: Selçuk Öztürk stapt op als voorzitter van DENK

L1mburg Centraal: Selçuk Öztürk stapt op als voorzitter van DENK

L1mbo Top 10 van juni 2020

L1mbo Top 10 van juni 2020

Plat-eweg: De laatste dagen Studio Theelen

Plat-eweg: De laatste dagen Studio Theelen

L1 Cultuurcafé: column Servé Hermans

L1 Cultuurcafé: column Servé Hermans

Logo 1Limburg

Programma's