Blog: nieuwsfunctie van televisie verandert. L1 begint iets nieuws

Blog: nieuwsfunctie van televisie verandert. L1 begint iets nieuws

Blog van Leo Hauben, hoofdredacteur L1

Televisie wordt steeds minder een nieuwsmedium. Video via online-kanalen neemt die rol over. Voor mij staat als een paal boven water dat deze ontwikkeling de komende jaren niet te stoppen is. Ook landelijke journaals zien hun publiek geleidelijk van televisie naar online verhuizen. Bij jongeren is deze trend al op grote schaal aanwezig, bij 50-plussers gaat deze ontwikkeling geleidelijker.

Bij L1 proberen we niet achter de feiten aan te hollen. Dus spelen we in op hetgeen om ons heen gebeurt, zonder meteen televisie dood te verklaren. Zeker niet zelfs.

Wie echt wil innoveren moet bereid zijn af te breken.

We hebben als publieke omroep de opdracht om daar te zijn waar het publiek is. Logisch ook, want als je grotendeels met belastinggeld wordt gefinancierd heb je als taak een groot bereik na te streven met betrouwbare, maatschappelijk relevante informatie. Voor dat bereik zetten we online, tv en radio in.

De vraag hoe L1 TV inspeelt op het dynamische medialandschap wordt vanaf maandag 17 september beantwoord, zeven dagen per week om 17:30 uur. Bekende namen als L1NWS, AvondGasten, L1SPRT en Limbourgeois verdwijnen. We zijn er trots op wat we met deze programma’s hebben opgebouwd. Maar wie echt wil innoveren moet bereid zijn af te breken. Alleen dan kom je verder.

Geen paniek, voor actuele onderwerpen uit de ‘oude’ programma’s blijft dagelijks plaats in L1mburg Centraal, wel in een andere ‘verpakking’.

Je kunt een nieuw decor bouwen, maar daarmee verander je nog niet de manier van werken van een redactie.

Regionaal nieuws blijft voor L1 heel belangrijk. Dat brengen we de hele dag door via 1Limburg (web en app), met steeds meer en steeds sneller videobeelden. Op tv gaan we ’s avonds vooral uitleggen wat dat nieuws betekent voor de Limburgers en we gaan veel meer op zoek naar mensen die geraakt worden door zaken die in het nieuws spelen. Waarbij we een minder formele toon gebruiken dan in traditionele nieuwsuitzendingen. We willen verhalen vertellen.

Dat is overigens makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt een nieuw decor bouwen en de vormgeving aanpassen, maar daarmee verander je nog niet de manier van werken van een redactie. En dat is wel wat we nastreven. Over de theorie hebben we intern best veel gesproken de afgelopen tijd, de vertaling daarvan in de praktijk zal een proces zijn van vallen en opstaan.

Dat is wat mij betreft ook meteen het leuke van innoveren. Velen moeten hun comfortzone verlaten, er is ruimte voor experimenten, redacteuren mogen meer lef tonen. En we moeten met minder budget toch aantrekkelijk blijven.

Kwaliteit verbeter je door veel discussie te voeren over kwaliteit. Ik hoop dat kritische kijkers me weten te vinden komende weken.

Leo.Hauben@L1.nl, hoofdredacteur L1
15 september 2018


AvondGasten: corona in Limburg - corona ruiken

AvondGasten: corona in Limburg - corona ruiken

L1mburg Centraal - 28 oktober 2020

L1mburg Centraal - 28 oktober 2020

De Route Regio afscheidsweek!

De Route Regio afscheidsweek!

Blaaskracht Concert: Kunstdagen Wittem 2020 - Lincan Ensemble

Blaaskracht Concert: Kunstdagen Wittem 2020 - Lincan Ensemble

L1mburg Centraal: VVV-fans nog steeds 100 procent achter elftal

L1mburg Centraal: VVV-fans nog steeds 100 procent achter elftal

#WijZijnLimburg: Ouders voor Ouders

#WijZijnLimburg: Ouders voor Ouders

Logo 1Limburg

Programma's