Blog: nieuwe zaken bij L1, ook met vastelaovend

Blog: nieuwe zaken bij L1, ook met vastelaovend

Blog van Leo Hauben, hoofdredacteur van L1.

Terwijl bij L1 al maanden een bestuurlijke crisis veel negativiteit oplevert en corona normaal functioneren niet makkelijker maakt, werkt de redactie hard door aan vernieuwing van het media-aanbod. Tenslotte zullen de Limburgers vooral interesse hebben in wat we uitzenden of online presteren.

Zo zijn we volop aan de slag met vastelaovend. Op dit gebied laten we het publiek echt niet in de steek. Op 11 november staat onze tv-programmering traditiegetrouw volledig in het teken van de opening van het carnavalsseizoen, vanaf 11.11 uur. Een grote provinciale openingsmanifestatie van de Sjeng Kraft Kompenei kan niet vanwege corona, maar de vastelaovessfeer gaan we op een andere manier in de huiskamer brengen.

We werken al aan alternatieve programmering tijdens de vastelaovesdagen in februari

Met de organisatie van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK) hebben we inmiddels een corona-proof alternatief uitgewerkt, zodat er ook in 2021 een LVK-winnaar uit de bus zal komen. En we werken al aan alternatieve programmering tijdens de vastelaovesdagen in februari.

Als er geen vaccin is tegen die tijd – en die kans is heel erg groot – dan moeten we rekening houden met zelfs gesloten cafés. Op 1,5 meter van elkaar kun je binnen simpelweg geen vastelaovend vieren, laten we elkaar niks wijs maken. Is ook niet te handhaven. Ik zie een grote rol voor L1 weggelegd om als Limburgse cultuurdrager vastelaovend op een andere manier levend te houden. Zonder dat we elkaar besmetten.

Dit najaar hebben we een aantal vernieuwingen op het programma staan. Vanaf maandag 5 oktober introduceren we AvondGasten Sport. Een wekelijks programma waarmee we de drie d’s uit ons strategisch redactieplan 2019-2023 op sportgebied waar maken: meer duiding, diepgang en dialoog.

Online staan we ook aan de vooravond van flinke vernieuwingen

Vanaf dit weekeinde is er een oude bekende te zien op L1 TV: Fabienne Nijsten. Zij presenteert de gloednieuwe serie Hier is mijn vaderland. In deze serie staan kleinere Limburgse gemeenten centraal. Fabienne gaat op zoek naar het ‘eigene’ in deze plaatsen. De komende weken is ze in Meerssen, Beesel, Gulpen-Wittem, Nederweert, Roerdalen en Vaals.

Ook nieuw is de tv-serie Bouwen aan het Paradijs, waarmee we medio oktober beginnen. Een documentaireserie van Wiek Lenssen over mensen in Noord-Limburg die geheel duurzaam en zelfvoorzienend willen leven van één hectare grond, op het gebied van wonen, water, voedsel en energie. Heel bijzonder.

Online staan we ook aan de vooravond van flinke vernieuwingen. Tegen het einde van het jaar komen we met een nieuwe website en app voor 1Limburg. Door samen te werken met acht andere regionale omroepen, kunnen we online grote stappen vooruit zetten. Onze positie als meestbezocht Limburgs nieuwsplatform gaan we verder versterken.

En vanaf 4 januari maken we als gezamenlijke regionale omroepen en de NOS elke doordeweekse dag een NOS Regiojournaal om 18:15 uur op NPO2. Daarmee krijgen we een extra mogelijkheid om nieuw publiek te bereiken. Met als uiteindelijk doel meer kijkers naar onze eigen zender te trekken.

Over samenwerking gesproken, we doen ook mee aan een groot project van regionale en lokale omroepen. Een jaar lang zullen we vier extra journalisten inzetten bij vier lokale omroepen. De werving begint binnenkort.  

Er zit heel wat in ’t vat bij de redactie van L1. Never a dull moment.

Leo.Hauben@L1.nl, hoofdredacteur | 4 oktober 2020

L1mburg Centraal: rapport over misstanden in Nederlandse triatlon

L1mburg Centraal: rapport over misstanden in Nederlandse triatlon

Vrijdagmiddag zomers warm met maxima van 25 tot 26 graden

Vrijdagmiddag zomers warm met maxima van 25 tot 26 graden

Wunderbar met Sarah Lombardi

Wunderbar met Sarah Lombardi

Hoe is het om zelf te ervaren wat dementie met je doet?

Hoe is het om zelf te ervaren wat dementie met je doet?

Natuur en Zo: prairietuinen en moestuinen

Natuur en Zo: prairietuinen en moestuinen

L1 Cultuurcafé: Der Freischütz, Govert Derix, Jacques Schreurs, Nicolas Reubsaet

L1 Cultuurcafé: Der Freischütz, Govert Derix, Jacques Schreurs, Nicolas Reubsaet

Programma's