Blog: nieuwe tijden bieden vrouwen podium

Blog: nieuwe tijden bieden vrouwen podium

Door Lida Huver, lid hoofdredactie L1 / eindredacteur AvondGasten

Ruim vier weken doe ik nu de eindredactie van het programma AvondGasten - corona in Limburg. . Het lijkt al een eeuwigheid. We zijn dit programma begonnen in samenwerking met Zuyderland om het Limburgse publiek van de broodnodige informatie te voorzien. Vier weken geleden werd iedereen totaal overvallen door de strenge maatregelen van het kabinet.

Om te weten welke onderwerpen er leven hebben we het publiek opgeroepen vragen te stellen. De meest gestelde in de eerste week: ‘Wat is het grote verschil tussen corona en de reguliere griep? Daar sterven jaarlijks toch ook veel mensen aan.’

Die vraag gaf exact aan welk sentiment er leefde. Wat een toestand en waarvoor? En herkenbaar. Nog voordat premier Rutte aangaf dat we geen handen mochten schudden, kwam ik op een afspraak in België. Daar gold die regel al en dus werd ik begroet met een handzwaai. Ik moest erom lachen, die Belgen toch. Toen in de eerste weken bij L1 de gasten voor ons programma arriveerden, vond ik het gênant steeds maar te zeggen: ‘Sorry we mogen geen hand geven.’ Maar nu is het niet anders. Zo snel kan het gaan.

Ik ben diep onder de indruk van de kennis en de passie van de vele onbekende gezichten die we nu zien

We maken het programma AvondGasten met z’n vieren: de presentator, een en soms twee redacteuren, een stagiair en ikzelf als eindredacteur. Een klein team, maar met een enorme drive. En die wordt vooral gevoed door de gasten die we over de vloer krijgen.

Ik ben diep onder de indruk van de kennis en de passie van de vele onbekende gezichten die we nu zien. Je ziet het ook in de landelijke talkshows. We zijn gewend aan de usual suspects, maar die zijn nu vervangen door een totaal ander slag mensen. We zoeken in het programma naar gasten die de kijker vertrouwen en duidelijkheid kunnen bieden en dat lukt. Onze gasten nemen de publieksvragen serieus en geven zo goed als mogelijk antwoord op de vragen.

Nog een opmerkelijk fenomeen is de grote groep vrouwen die we eindelijk aan tafel krijgen. Als enige vrouw in de hoofdredactie van L1 waak ik over een gelijke man-vrouw verdeling op onze zender. Maar ik geef toe, dat valt niet altijd mee. Vrouwen geven zichzelf niet snel een podium en schuiven zelfs vaak een mannelijke collega naar voren.

Er zitten een hoop vrouwen in de zorg op cruciale posities. Posities die we nu eindelijk ook als cruciaal definiëren.

Waarom is het nu anders? Er zitten een hoop vrouwen in de zorg op cruciale posities. Posities die we nu eindelijk ook als cruciaal definiëren. Die krijgen nu een podium en durven dat ook te pakken.

Als de camera’s niet meer draaien, krijgen we vaak nog veel heftigere verhalen te horen. De dagelijkse werklast is zwaar, maar ze zien het echt als hun werk. ‘We doen niet anders. Natuurlijk leidt corona tot heftigere situaties dan normaal, maar werken op de intensive care vraagt altijd veel.’

AvondGasten - corona in Limburg is door ons bestempeld als tijdelijk programma. In de eerste weken overlegden we steeds of we moesten doorgaan. Dat doen we nu niet meer. Zolang de verhalen er zijn, de gasten komen en het ‘nieuwe normaal’ nog nieuw is, gaan we door. En zo hoop ook ik mijn steentje bij te dragen aan de strijd tegen een virus dat iedereen in de greep houdt en dank ik alle mannen, maar zeker ook de vrouwen die zich eindelijk laten zien.

Lida.Huver@L1.nl
lid hoofdredactie L1/ eindredacteur AvondGasten

L1mburg Centraal: Coronagolf zorgt voor grote drukte bij crematoria

L1mburg Centraal: Coronagolf zorgt voor grote drukte bij crematoria

L1mburg Centraal - 16 januari 2021

L1mburg Centraal - 16 januari 2021

Derde Halve Finale LVK op L1 Radio

Derde Halve Finale LVK op L1 Radio

AvondGasten Sport met Eric van der Luer, Raymond Kerckhoffs en Jorn Smits

AvondGasten Sport met Eric van der Luer, Raymond Kerckhoffs en Jorn Smits

Geniet nog eens van de tweede halve finale LVK

Geniet nog eens van de tweede halve finale LVK

Corona-editie Limburg Film Festival via L1

Corona-editie Limburg Film Festival via L1

Logo 1Limburg

Programma's