Blog: Niet meer in de bus met Hilversumse chauffeur

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
Blog van L1-hoofdredacteur Leo Hauben
Een mooie steun in de rug kregen we deze week vanuit het gouvernement aan de Maas, het Limburgs Parlement. Via een motie van Provinciale Staten werden de gedeputeerden opgedragen om te gaan lobbyen in Den Haag voor de regionale omroepen.
De bezuiniging per 2017 (voor L1 zo’n 1,5 miljoen euro) mag niet doorgaan nu de staatssecretaris het mes in het varken laat steken (geen wijziging van de Mediawet). En de financiering van de regionale omroepen moet weer van het Rijk naar de provincies worden overgeheveld.
Ik kan me uiteraard helemaal vinden in deze motie. In de provincies Drenthe en Noord-Brabant zijn gelijksoortige moties aangenomen. En in de provincie Gelderland kan de omroep blijven rekenen op een miljoen euro extra steun van de provincie voor programma’s die de regionale identiteit versterken. De provincie Friesland heeft al eerder 650.000 euro extra steun toegezegd aan Omrop Fryslan.

Overeenkomst

Wat is de overeenkomst tussen al deze voorbeelden? Het zijn allemaal provincies waar de regionale omroepen nee hebben gezegd tegen de centralistische plannen van staatssecretaris Dekker. Hij wilde alle macht geven aan een centraal orgaan, de RPO. De eerder toegezegd wettelijke verankering van de onafhankelijkheid van de redacties kwam Dekker niet na.
Acht van de dertien regionale omroepen vonden dat onacceptabel, waarna de staatssecretaris besloot om de aanpassing van de Mediawet uit te stellen (tot na de verkiezingen, voeg ik er aan toe). Dekker wil een politieke afgang voorkomen aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen.

Nieuw Regeerakkoord

De moties in Provinciale Staten sorteren voor op het nieuwe Regeerakkoord. De financiering van de regionale omroepen weer onderbrengen bij de provincies (betaald uit Provinciefonds) is de best denkbare verzekering tegen nieuwe plannen om de regionale omroepen centraal aan te sturen. Want hoe kan iemand in Hilversum het laatste woord hebben over een zender in delen van het land waar diegene geen sociaal-culturele of maatschappelijke binding mee heeft? Vandaar dat wij vasthouden aan de wettelijke verankering van de inhoudelijke zeggenschap in de regio.

Samenwerking

We hebben nooit gezegd dat we niet willen samenwerken. Integendeel, L1 wil graag samenwerken als we daarmee kosten kunnen besparen en dus de programmering zoveel mogelijk onaangetast blijft ondanks de forse bezuiniging. Zo kijken we naar mogelijke samenwerking met Omroep Brabant op het gebied van ondersteunende en technische diensten. Gezamenlijke programma’s of nieuwsuitzendingen zullen we niet gaan maken. Brabanders willen een andere regionale omroep dan Limburgers. Dat verschil is juist ons bestaansrecht. En onze uitwisseling met de NOS (radio, tv, online) zullen we niet schrappen, want samenwerking in het publieke domein is cruciaal.

Positieve energie

Na meer dan twee jaar praten zijn we geen stap verder gekomen. Spijtig, maar de uitkomst die er nu ligt geeft mij in elk geval heel veel positieve energie, om te werken aan de toekomst van L1. We zitten weer zelf aan het stuur en niet meer in een bus met een Hilversumse chauffeur.

Leo.Hauben@L1.nl

, hoofdredacteur
1 oktober 2016