Blog: Mij hoor je niet meer klagen over minister Slob

Blog: Mij hoor je niet meer klagen over minister Slob

Blog van Leo Hauben, hoofdredacteur van L1

In het Regeerakkoord van het kabinet stond het klip en klaar. Er zouden ‘regiovensters’ komen op de landelijke zenders. Daarover wordt al vele, vele jaren gesoebat. Eindelijk lost mediaminister Arie Slob deze belofte in, blijkt vandaag uit een brief aan de Tweede Kamer.

Het idee van vorig jaar om NPO 3 van een flinke regio-saus te voorzien is van de baan door de lobby van ‘Hilversum’. Het alternatief dat er nu ligt is gelukkig ook niet gek.

Op NPO 2 komt op doordeweekse dagen een journaal met nieuws van de regionale omroepen, direct na het NOS Journaal van 18:00 uur. Zo kan ook L1 zijn belangrijkste nieuwsonderwerpen regelmatig landelijk onder de aandacht brengen. We gaan dit programma in nauwe samenwerking met de NOS maken, waarmee de publieke omroep op het gebied van binnenlandse nieuwsvoorziening nog meer leidend wordt.

Content is king, but distribution is queen. And she wears the pants.

“Het belang, de beschikbaarheid en de zichtbaarheid van het aanbod van de regionale publieke omroepen staan voor mij buiten kijf “, schrijft de minister aan de Kamer. “Daarom regel ik in het wetsvoorstel dat media-aanbod van de regionale publieke omroepen voortaan ook terug te zien kan zijn via NPO Start.”

Ook dat is pure winst, een goede online vindbaarheid van ook de L1-programma’s. Alles draait in deze tijd immers om distributie. Op mijn werkkamer hangt niet voor niets de spreuk: “Content is king, but distribution is queen. And she wears the pants.”

Op 1 januari 2021 moet het landelijk regio-journaal een feit zijn. Het geld is gereserveerd. Daarnaast komt er op NPO 2 tussen 18:15 en 20:00 uur ruimte voor programmering met een regionaal karakter. Van de landelijke publieke omroepen, al dan niet in coproductie met regionale omroepen. Ook dat biedt kansen. De L1-strategie om samenwerking te zoeken kunnen we prima waar maken via deze nieuwe kansen.

Het verbod op online-reclame, dat vanaf 1 januari voor de landelijke publieke omroepen geldt, is niet van toepassing op de regionale publieke omroepen

In dezelfde brief aan de Kamer schrijft de minister dat hij stapsgewijs toewerkt naar een halvering van het wettelijk toegestane aantal reclameminuten op de publieke tv-kanalen. Gelukkig geldt dit onderdeel niet voor de regionale omroepen. Als L1 geen of minder reclame zou mogen uitzenden, dan leidt tot flinke verschraling van ons media-aanbod. Ook het verbod op online-reclame, dat vanaf 1 januari voor de landelijke publieke omroepen geldt, is niet van toepassing op de regionale publieke omroepen. Mij hoor je niet klagen over minister Slob.

Leo.Hauben@L1.nl | 8 juli 2020

De Mechelkes uit Broeksittard vreest voor voortbestaan

De Mechelkes uit Broeksittard vreest voor voortbestaan

Plat-eweg Platekas - The Singing Stars

Plat-eweg Platekas - The Singing Stars

L1 Concert: JazzOut 2016 op L1

L1 Concert: JazzOut 2016 op L1

L1 Cultuurcafé: militair complex Cannerberg beschermd

L1 Cultuurcafé: militair complex Cannerberg beschermd

Emil en de muziek: Zanger Gé Reinders

Emil en de muziek: Zanger Gé Reinders

Limburg Doc: Superfanfaar

Limburg Doc: Superfanfaar

Logo 1Limburg

Programma's