Blog: L1 heeft ook in barre tijden culturele functie

Blog: L1 heeft ook in barre tijden culturele functie

Blog van Leo Hauben, hoofdredacteur van L1

Ras-optimisten denken dat we in 2021 vastelaovend kunnen vieren. Ook al duurt het nog tien maanden voordat het carnaval is, de kans dat ’t doorgaat is nihil. Een verschrikkelijke conclusie, maar we zijn ook in een verschrikkelijk verhaal terecht gekomen.

Zolang er geen vaccin of medicijn is tegen het coronavirus zullen massabijeenkomsten of volgepakte cafés echt niet mogen. Wanneer dat vaccin er is, weet niemand. Commerciële farmaceutische bedrijven denken op zijn vroegst eind dit jaar, maar je hoort deskundigen ook vaak zeggen dat het nog wel een twaalf maanden kan duren.

En als het vaccin er is, duurt het nog maanden voordat je een groot deel van de bevolking hebt gevaccineerd. En dan is vastelaovend al lang voorbij, zonder dat we ’t gevierd hebben.

Ondertussen breken we ons ’t hoofd bij L1 hoe we ons media-aanbod zo aantrekkelijk mogelijk kunnen houden

Premier Rutte is heel helder in zijn boodschap. Individuele vrijheid moeten wijken als je daarmee de individuele gezondheid van een ander in gevaar brengt.

Ik zie het kabinet de draai niet meer maken dat economische belangen even belangrijk worden als de volksgezondheid. Ik vermoed dat Rutte als geen ander weet dat de situatie nog veel gevaarlijker is dan hij uitstraalt. We lopen langs de rand van een heel diep ravijn. Maar je wilt als leider geen paniek zaaien.

Ondertussen breken we ons ’t hoofd bij L1 hoe we ons media-aanbod zo aantrekkelijk mogelijk kunnen houden nu alle evenementen zijn weggevallen. Nieuwsverhalen zijn er meer dan genoeg, dus 1Limburg en het tv-programma L1mburg Centraal hebben en houden hun belangrijke functie. Voor de corona-achtergronden hebben we dagelijks AvondGasten weer van stal gehaald.

Maar L1 wil ook cultuurdrager zijn. In onze Missie staat dat we onze culturele rol net zo belangrijk vinden als onze nieuwsfunctie. Dat geldt ook in deze barre tijden.

Ook al gaan het Oud Limburgs Schuttersfeest, Cultura Nova en de Oktoberfeesten niet door, op L1 gaan we rond de oorspronkelijke data uitpakken met deze evenementen. Met nieuw samengestelde programma’s op basis van archiefmateriaal en enkele actuele opnames. En ons wekelijkse Cultuurcafé op de radio loopt in aangepaste vorm gewoon door.

Om een alternatief te verzinnen voor onze jaarlijks rijke vastelaovesprogrammering hebben we nog even de tijd

Voor theaters en artiesten is de corona crisis ook rampzalig. Samen met Toneelgroep Maastricht en Parkstad Limburg Theaters komen we in mei met een project waarbij kunstenaars uit heel Limburg iedere week op een bijzondere wijze kans krijgen om zich aan het grote publiek te presenteren.

In een hele andere categorie: Memorial Day gaat zondag 24 mei niet door op het Amerikaanse oorlogskerkhof in Margaten, maar wel bij L1. Met de hele dag documentaires en interviews, precies 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Om een alternatief te verzinnen voor onze jaarlijks rijke vastelaovesprogrammering hebben we nog even de tijd. Het virus maakt de creativiteit bij de L1-medewerkers in elk geval niet kapot.

Leo.Hauben@L1.nl, hoofdredacteur L1
26 april 2020

L1mburg Centraal: woensdag rechtszaak over Pinkpopdrama

L1mburg Centraal: woensdag rechtszaak over Pinkpopdrama

Van Eijsden tot de Mookerhei: het Savelsbos bij Gronsveld

Van Eijsden tot de Mookerhei: het Savelsbos bij Gronsveld

Kerkrade krijgt Nico Ploumstraat

Kerkrade krijgt Nico Ploumstraat

Woensdag op bui na droog, donderdag bewolkt

Woensdag op bui na droog, donderdag bewolkt

L1 Concert: André's onvergetelijke Vrijthof-concerten

L1 Concert: André's onvergetelijke Vrijthof-concerten

Hithappen: De Baandert en Kaalheide komen weer tot leven

Hithappen: De Baandert en Kaalheide komen weer tot leven

Logo 1Limburg

Programma's