Blog: klaar?

Blog: klaar?

Door Lida Huver, lid hoofdredactie L1 / eindredacteur AvondGasten

Zo, het zit erop. Afgelopen vrijdag namen we de laatste aflevering van AvondGasten,- corona in Limburg op. Of zoals wij redactieleden zeggen: de vóórlopig laatste aflevering. We staan in de startblokken mocht de tweede golf beginnen. En ook als de tweede golf niet komt, het thema corona is zeker nog niet van tafel. Het virus is tenslotte nog onder ons.

In de uitzending van afgelopen vrijdag zat een strijdvaardige datawetenschapper: Maurice de Hond. Hij is faliekant tegen de 1,5 meter maatschappij en hamert op de aanpak van ventilatiesystemen. Met een Deltaplan Ventilatie zouden alle systemen coronaproof moeten worden gemaakt. Interessante visie.

Ook de Limburgse viroloog Marion Koopmans, die in het Outbreak Management Team zit, was bij ons te gast. Een autoriteit in haar vak. De stelligheid van De Hond is bij haar nauwelijks aanwezig; ze is een wetenschapper en iets is pas waar als het dubbelblind is onderzocht.

En zo passeerden tijdens de 58 afleveringen van AvondGasten in coronasfeer vele kanten van het verhaal. Het is mijn taak als eindredacteur om zoveel mogelijk - serieus te nemen - zienswijzen een podium te bieden,zodat de kijker een compleet beeld krijgt.

We staan in de startblokken mocht de tweede golf beginnen.

Terwijl de informatie over het virus en alle onzekerheden eromheen me soms somber konden stemmen, werd ik van het menselijk vermogen tot adequaat reageren best blij. Want ook daar ging het in AvondGasten over: hoe reageerden wij op de uitzonderlijke situatie waarin we terecht waren gekomen?

Bestuursleden van grote ziekenhuizen vertelden aan onze tafel dat de veerkracht en daadkracht van het personeel enorm was. De snelheid om besluiten te nemen nog nooit zo groot.

Hetzelfde verhaal hoorden we bij onderwijsinstellingen: hoe vaak hadden ze niet gesproken over meer digitaal onderwijs. Dat leek tot voor kort moeilijk, moeilijk. Maar nu, door corona, ging het als een tierelier. Digitalisering in de zorg idem dito. Het thuiswerken, in veel bedrijven een vies woord, werd in sneltreinvaart geaccepteerd, ook bij L1. En dan laat ik alle kleine, lieve, zorgzame acties van ‘gewone’ mensen voor nu maar even onbesproken.

Ik werk niet in de wetenschap, maar in de journalistiek. Met die pet op wil ik niet speculeren, maar uitleggen, informeren en perspectief bieden.

Persoonlijk heb ik sterk het vermoeden dat we deze zomer safe zitten; buiten is tenslotte het nieuwe binnen. Maar wat komt er daarna: als de R weer in de maand zit en onze ouderen met de ramen dicht en de verwarming aan thuis blijven. Wat gebeurt er dan?

Ik werk niet in de wetenschap, maar in de journalistiek. Met die pet op wil ik niet speculeren, maar uitleggen, informeren en perspectief bieden. Neutraal, want wie kent de waarheid? Dat gezegd hebbende durf ik hier desondanks één voorspelling te doen: zodra het nodig is zullen we AvondGasten - corona in Limburg opstarten. ‘Klaar’ is immers ook maar een momentopname.

Lida.Huver@L1.nl
lid hoofdredactie L1/ eindredacteur AvondGasten

Op de foto vlnr: Falco Cremers, Judith Kuypers, Maurice de Heus, Lida Huver, Kirsten Paulus, Joost Schreurs en Suna Soysuren.
Op de foto vlnr: Falco Cremers, Judith Kuypers, Maurice de Heus, Lida Huver, Kirsten Paulus, Joost Schreurs en Suna Soysuren.

Waar is Óngerwaeg deze week?

Waar is Óngerwaeg deze week?

Limburg in Beweging - 6 juli 2020

Limburg in Beweging - 6 juli 2020

Win een DAB+ radio!

Win een DAB+ radio!

L1mburg Centraal: technische problemen bij Max Verstappen

L1mburg Centraal: technische problemen bij Max Verstappen

L1mburg Centraal: Limburgse metalband Carach Angren

L1mburg Centraal: Limburgse metalband Carach Angren

L1mburg Centraal: alternatief OLS

L1mburg Centraal: alternatief OLS

Logo 1Limburg

Zomerweer laat nog even op zich wachten

Zomerweer laat nog even op zich wachten

Het echte zomerweer laat nog even op zich wachten. Deze week blijft het wisselvallig en iets kouder dan normaal. Voor Limburgse vakantiegangers zijn de vooruitzichten gunstig. Vanaf komend weekend wordt het waarschijnlijk zonniger.

Programma's