
Blog van Leo Hauben, hoofdredacteur van L1.
Kunnen lokale omroepen bijdragen aan het beter laten functioneren van de lokale democratie? Het antwoord is ja, maar dan moeten die omroepen wel kiezen voor een journalistieke aanpak. Met als kernwoorden onafhankelijk, betrouwbaar, ethisch, impactvol, verbindend.
Ook in Limburg voldoen de meeste lokale omroepen niet aan deze basisvoorwaarden. Gelukkig is er een aantal uitzonderingen op dit algemene beeld, zoals bijvoorbeeld Omroep Venlo, RTV Maastricht, ZO NWS en Omroep P & M. Allemaal lokale omroepen waarmee we als L1 al geregeld samenwerken.
Vanaf 2025 krijgen lokale omroepen subsidie van het Rijk en zijn ze niet meer afhankelijk van de gemeenten.
Eén ding weet ik zeker: lokale omroepen hebben grote kansen om de komende jaren beter te worden. Want de wet gaat veranderen. Vanaf 2025 krijgen lokale omroepen subsidie van het Rijk en zijn ze niet meer afhankelijk van de gemeenten.
Wat betreft financiering komen ze daarmee op één lijn met de regionale en landelijke publieke omroepen. En er is nu al een extra kadootje: in aanloop naar de nieuwe situatie investeert het Rijk dit en volgend jaar in totaal 35 miljoen euro in de sector.
Wie met het draaien van Duitse en Limburgse hits de buit denkt binnen te halen, heeft ’t mis. Een belangrijk onderdeel van de wetwijziging is dat omroepen een zwaardere procedure moeten doorlopen om een aanwijzing als lokale publieke omroep te krijgen. Een prima uitgangspunt van media-staatssecretaris Gunay Uslu.
Misschien is een brede online-aanwezigheid, met veel video en audio, een efficiëntere en effectievere manier om subsidie in te zetten dan traditionele radio en tv maken.
Cruciaal is natuurlijk wélke eisen opgelegd gaan worden. Dat zal in de Tweede Kamer uiteindelijk worden beslist. Een minimum voorwaarde lijkt mij dat publieke lokale omroepen verplicht worden een redactiestatuut te hanteren, om de volledige onafhankelijkheid van de redactie te waarborgen.
Naast nieuws- en informatievoorziening zou wat mij betreft ook een zekere cultuur-maatschappelijke rol van de omroep als eis moeten gelden. Daarmee kan een lokale omroep wortel schieten in de eigen omgeving.
De lokale omroepen gaan een sterkere positie zoeken in een tijd dat tv-kijken afneemt en jongeren al hun nieuws- en informatie online bij elkaar sprokkelen. De wetgever zou deze ontwikkeling moeten betrekken bij het eisenpakket voor de lokale omroepen. Misschien is een brede online-aanwezigheid, met veel video en audio, een efficiëntere en effectievere manier om subsidie in te zetten dan traditionele radio en tv maken.
De NLPO, de koepelorganisatie van de lokale omroepen, pleit al langer voor een stuk of 80 omroeporganisaties op streekniveau. Professionalisering aan de achterkant. Dat zou kunnen werken, maar is voor de kijker, luisteraar en internetgebruiker totaal niet spannend. Alleen wat er aan de voorkant uit komt telt. Voor de redacties hoop ik dat het komende jaren geen ‘ouderwetse’ omroepstrijd wordt tussen talloze bestuurders. De weg naar verdere professionalisering is al lang genoeg.
Never a dull moment in medialand.
Leo.Hauben@L1.nl, hoofdredacteur L1 | 5 februari 2023