Blog: Kamerleden let op, NPO probeert Regiovensters weg te moffelen

Blog: Kamerleden let op, NPO probeert Regiovensters weg te moffelen

Blog van Leo Hauben, hoofdredacteur regionale omroep L1

De Tweede Kamer debatteert deze week over de ontwikkelingen in de media. Natuurlijk zal het vooral gaan over de bezuiniging volgend jaar bij de NPO, de landelijke publieke omroep. De lobby- en lekmachines in Hilversum werkten afgelopen weken op volle toeren.

Het gevolg van dit soort discussies is dat langslepende zaken nog meer in de vergetelheid raken. Zo probeert de NPO het plan voor zogenoemde Regiovensters - dat ze eerder met woorden omarmde - weg te moffelen.

De bedoeling is dat alle regionale omroepen in hun eigen provincie 5 minuten zendtijd krijgen op een landelijk tv-net. Na het NOS Journaal van 18:00 uur krijgt L1 dan in Limburg een ‘venster’ met nieuws uit eigen regio. Bijvoorbeeld in Groot-Brittannië werkt dit systeem al vele jaren naar tevredenheid van het publiek. Voor de regionale omroepen is dit venster een prachtige aanvulling op de eigen zenders. Hoe meer bereik, hoe effectiever het overheidsgeld voor de regionale publieke omroep wordt besteed.

Het is bijna niet te geloven, maar er wordt nu al enkele jaren over dit onderwerp gesproken.

Het is bijna niet te geloven, maar er wordt nu al enkele jaren over dit onderwerp gesproken. De NPO ligt dwars. Dat zeggen ze natuurlijk niet hardop, want dat is politiek niet zo handig. In het onlangs uitgelekte toekomstplan voor televisie van de NPO wordt in elk geval met geen letter gerept over de Regiovensters. Dat is een teken aan de wand.

In het Regeerakkoord staat bijna niets over regionale omroepen, behalve dat er Regiovensters moeten komen. Minister Slob heeft dus rugdekking om het plan door te zetten. Maar dan moet hij deze week, samen met de Tweede Kamer, wel doorpakken. Als deze week geen besluit wordt genomen, dan wordt 1 januari 2019 als startdatum voor een (technische) proef niet eens meer gehaald.

En dan roept de NPO doodleuk dat daarna pas in september 2019 het programmaschema opengebroken kan worden. En zo is de NPO dan vier, vijf jaar bezig om een politiek gewenste ontwikkeling te dwarsbomen. Ben zwaar benieuwd of de Kamerleden en de minister deze week een einde maken aan dit Hilversumse spelletje.

Leo.Hauben@L1.nl, hoofdredacteur L1 | 30 juni 2018

Logo 1Limburg

Programma's