Blog: is het nu Jos Brech of Jos B.?

Blog: is het nu Jos Brech of Jos B.?

Blog van Leo Hauben, hoofdredacteur van L1

Natuurlijk is het een goede gewoonte dat in Nederland de namen van verdachten van misdrijven doorgaans niet voluit worden vermeld. Het is een vrijwillige gedragscode, niet gebaseerd op een of andere wettelijke regeling. Nederland vormt een uitzondering. In heel veel andere landen publiceren media de naam van een verdachte wel.

Vorige week maakte het Openbaar Ministerie de naam bekend van een verdachte in de zaak Nicky Verstappen. Jos Brech is zijn naam. Er werd ook meteen een foto gepubliceerd, die via allerlei (online-)kanalen al snel door heel Europa ging. Bijna alle kranten, omroepen en websites publiceerden de naam. Bescherming van de privacy van de verdachte was van ondergeschikt belang.

De zaak Nicky Verstappen is zo’n ‘grote zaak’ geworden, dat de media politie en Openbaar Ministerie zonder morren willen helpen bij het opsporen van de mogelijke dader. Je zou het een maatschappelijke afweging kunnen noemen.

We willen niet roomser dan de Paus zijn

Nu Brech is gepakt en het opsporingsargument niet meer geldt, staat ook L1 voor de keuze: Jos Brech of Jos B.? Wij kiezen in deze zaak voor het handhaven van de volledige naam. Met als belangrijkste argument dat we niet roomser dan de Paus willen zijn.

Het argument dat je vanaf nu met de afkorting Jos B. de privacy van iemand wil beschermen, slaat nergens meer op. De privacy is in zo’n hoge mate geschonden dat je met het introduceren van Jos B. niet opeens de privacy weer beschermt. Zoals je niet een beetje zwanger kunt zijn, kun je ook niet meer de privacy beschermen als je eerst naam, foto en zelfs schoenmaat dagenlang -zonder enige beperking- openbaar hebt gemaakt.

Het is potsierlijk om over Jos B. te schrijven en tegelijkertijd alle archiefbijdragen en -foto’s met Jos Brech in de lucht te houden. Voor mij speelt geen rol wat andere media doen op dit punt. Ik vind dat je altijd zelf een afweging moet maken. Het wordt overigens nog erger als je nu over Jos B. schrijft, maar er wel een herkenbare foto bij plaatst. Ben ik ook al tegengekomen.

Gaan we voortaan altijd namen van verdachten publiceren? Nee, natuurlijk niet. In dit soort zaken moet je als hoofdredacteur altijd een afweging maken die past bij de situatie.

Leo.Hauben@L1.nl, hoofdredacteur L1
27 augustus 2018

Logo 1Limburg

A76 weer open na ernstig ongeval

A76 weer open na ernstig ongeval

De A76 tussen Aken en Geleen is weer open voor verkeer. De snelweg werd zaterdagavond laat afgesloten vanwege een ongeval waarbij een vrouw werd aangereden.

Programma's