Blog: is de vaag-taal van Sander Dekker positief of negatief?

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
Staatssecretaris Sander Dekker (Media) zat deze week aan tafel bij ons dagelijks achtergrondprogramma AvondGasten. Aan het einde kreeg hij de vraag: wanneer komt u met de tweede aanpassing van de Mediawet? Voor de toekomst van de regionale omroepen is
Dekker heeft eerder aan de Tweede Kamer geschreven dat de regionale redacties ‘inhoudelijk autonoom en onafhankelijk’ blijven van het RPO-bestuur. RPO (Regionale Publieke Omroep) is de naam van het nieuwe faciliterend bestuur voor de dertien regionale omroepen, waaronder L1. De RPO gaat gezamenlijke ondersteunende diensten leveren, via zogenoemdeshared service centra. Op die manier moeten kosten worden bespaard. Een goeie zaak. Zo kan er na de bezuinigingen meer budget overblijven voor de inhoud op radio, tv en internet.

Theorie deugt

Hoe RPO en individuele omroepen zich exact tot elkaar verhouden, moet blijken uit de nog komende wetswijziging en de toelichting daarop van Dekker. Zijn theorie over redactionele autonomie deugt, maar hoe schrijft hij ’t op? Hoe machtig worden bijvoorbeeld de dertien regionale Beleidscommissies Media-aanbod? En kan een centraal Concessie-beleidsplan inhoudelijk richting geven aan individuele omroepen?
Bent u er nog? Excuses voor de ambtelijke begrippen. Maar achter die ambtelijke begrippen gaat nu eenmaal een wereld van macht en tegenmacht schuil.

Vaag-taal

Terug naar Dekker in AvondGasten. In de Eerste Kamer heeft hij drie maanden geleden meerdere keren gezegd dat de tweede aanpassing van de Mediawet vóór de zomer naar het parlement zou worden gestuurd. De bewindsman herhaalde dat deze week niet meer bij L1. Er wordt heel hard gewerkt op het ministerie (twijfel ik niet aan) en de Raad van State ‘laat zich niet aan termijnen binden’. Slim geformuleerd. Als je zelf geen wetsvoorstel naar de Raad van State stuurt, dan kan de Raad ook niet op tijd adviseren.
Kortom, het was volgens mijn inschatting politieke vaag-taal voor: de tweede aanpassing van de Mediawet komt er niet voor de zomer.

Politiek relevant

Is dat erg? Ja en nee. Verder uitstel betekent langer onzekerheid voor individuele medewerkers die door de bezuinigingen mogelijk worden getroffen. Voor het politieke debat vind ik het uitstel niet zo erg. Hoe dichter we de Kamerverkiezingen naderen, hoe sterker politieke partijen zich profileren in de resterende debatten.
Een onderwerp als behoud van eigenheid van de regionale omroep is in grote delen van het land echt een relevant (politiek) thema. En in de regio wonen tenslotte de kiezers. Om een tweede slepende Mediawet-discussie in Tweede en Eerste Kamer te voorkomen zal de staatssecretaris – neem ik aan – eieren voor zijn geld kiezen. Hij kan wat extra tijd nemen om na te denken over het wettelijk verankeren van de mooie woorden over behoud van identiteit en over regio-redacties die ook straks hun eigen inhoudelijke keuzes maken. Als dat het resultaat is van het nieuwe uitstel, dan kan ik daar goed mee leven.
Leo Hauben, hoofdredacteur L1
28 mei 2016