Blog: Hou op met zeuren over LVK

Blog: Hou op met zeuren over LVK

Blog door Leo Hauben, hoofdredacteur L1

De belangrijkste bijzaak van de Limburgse vastelaovend is weer achter de rug: het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK). En zowel vooraf als na afloop wordt er volop gezeurd over deze ‘wedstrijd’ die door sommigen erg serieus wordt genomen.

Waar is de joeks? Zou er dan toch een verband zijn met de commerciële poorten die opengaan als je in de LVK-finale staat? Om nog maar te zwijgen over de Top 5, die een paar jaar vooruit kan met optredens.

Sommige artiesten maken het een beetje bont.

Sommige artiesten maken het een beetje bont. Björn (van Mieke), net als vorig jaar tweede op het scorebord, prees op L1 Radio het afkeurend gejoel in de zaal in Kessel toen de jury met oud LVK-finalisten Björn & Mieke relatief weinig punten gaf. Voor Björn een bewijs dat deze deeljury ongelijk had. Hij verwees naar de publieksjury (een van de vijf jury’s), die Björn & Mieke op de eerste plek zette. Je zou ook kunnen beweren: het Venrayse duo heeft onevenredig veel sms-stemmen gekregen van de publieksjury vanwege de jonge smartphone-achterban.

Paul (van Leo) uitte na afloop ook kritiek op het systeem. Hij vindt de publieksjury juist waardeloos. Paul noemde op L1 Radio de sms-stemmen zelfs het failliet van het LVK. Ter toelichting: Paul & Leo wisten met de sms-jury geen enkel punt meer toe te voegen aan hun mooie tussenstand.

Nieuwe aanpassing van het reglement is een heilloze weg.

Het reglement van de Stichting LVK is afgelopen jaren al een aantal keren aangepast, om kritiek weg te werken. Maar ik denk dat een nieuwe aanpassing van het reglement een heilloze weg is. Slimme koppen verzinnen ongetwijfeld weer een manier om de sms-stemming – ook bij de halve finales - te beïnvloeden.

Omdat de kritiek op het LVK alle kanten op gaat, weet je één ding zeker: het konkoer leeft enorm. Een groter compliment kun je als organisatie niet krijgen.

Oh ja, dan vergeet ik nog de twitteraars en facebook. De twitteraars vormen absoluut geen representatief beeld, zo leert ieder onderzoek. Kroegpraat neem je in het café toch ook niet altijd serieus. En facebook-pagina’s zijn vooral feestjes voor fans die mee dansen of huilen met hun idool. Dat schiet niet op.

Hou dus op met zeuren over het LVK, om te beginnen de artiesten. Op naar de 43e editie. L1 is er weer bij.

Leo.Hauben@L1.nl, hoofdredacteur L1
27 januari 2018

Logo 1Limburg