Blog: het perfecte songfestival-spel van de NPO

Blog: het perfecte songfestival-spel van de NPO

Blog van Leo Hauben, hoofdredacteur van L1.

Met bewondering kijk ik naar het songfestival-spel dat de publieke omroep (NPO) speelt. Perfect uitgedacht, bedoeld om Den Haag onder maximale druk te zetten.

Het doek voor het MECC viel eigenlijk op 17 juli, zes weken geleden al! Dat valt op te maken uit het vandaag openbaar gemaakte bidbook van Maastricht. Tijdens een werkbezoek aan het MECC begint de NPO-delegatie een punt te maken van de plafondhoogte, terwijl dat eerder geen showstopper was.

Veel pijnlijker voor het MECC is de opmerking over het dak. “Tijdens datzelfde gesprek is daadwerkelijk duidelijk geworden welke draaglastverdeling in de Zuidhal zou moeten worden gerealiseerd,” staat in het bidbook. Het dak zou 200 ton aan lampen, schermen en andere apparatuur moeten dragen, voegde de MECC-directeur daar vandaag aan toe.

Maastricht houdt vast aan het oorspronkelijke Zuidhal-plan, dat al was afgeserveerd door de NPO.

Maastricht wil de handdoek dan nog niet definitief in de ring gooien. Met alle macht worden alle bouwkundige opties bekeken om het nieuwe probleem op te lossen. Helaas, er is tijd- en geldgebrek om het dak aan te passen.

In het aangepaste bidbook, dat op 9 augustus in Hilversum ligt, staat dan ook: “Wij vinden de risico’s niet verantwoord.” Maastricht houdt dus vast aan het oorspronkelijke Zuidhal-plan, dat in feite was afgeserveerd door de NPO.

Helder, op naar Ahoy, zou je zeggen. Maar de NPO laat vervolgens drie weken niks van zich horen. Om nog verder te onderhandelen met Rotterdam? Daar zien ze op dat moment Maastricht nog als een serieuze bedreiging. De NPO wist begin augustus dat daarvan helemaal geen sprake meer was, maar het onderhandelt altijd fijner als de andere partij onzeker is.

Vandaag kwam de aap uit de mouw waarom de NPO zo traag handelde.

Vandaag kwam de aap uit de mouw waarom de NPO zo traag handelde. De begroting voor het songfestival in Rotterdam is nog niet rond.

NPO-voorzitter Shula Rijxman zegt dat ze hoopt op geld uit Den Haag. "Het is zowel een economisch als cultureel visitekaartje voor Nederland, " aldus Rijxman tegen de NOS. Zij weet duvels goed wat premier Rutte in mei zei: de publieke omroep krijgt als het aan mij ligt geen extra budget voor het evenement. "Laten we eerst kijken of het uit het bestaande budget kan en als ik naar de salarissen kijk, denk ik dat daar nog wel wat ruimte voor is", zei Rutte toen in een uitzending van WNL.

Het bidbook van Rotterdam, waarin staat hoeveel gemeente en provincie Zuid-Holland betalen, blijft niet voor niks geheim. Want daaruit kun je opmaken hoe groot het miljoenentekort is.

De publieke omroep, die al fors moet bezuinigen van het kabinet, gaat de druk op Den Haag nu opvoeren. Door Maastricht onnodig enkele weken te laten bungelen ligt de druk sterker bij het kabinet, want ondertussen begint de tijd te dringen voor het organiseren van een mega-evenement als het songfestival. Het is al meer dan drie maanden geleden dat Duncan won.

De Tweede Kamercommissie voor Mediazaken vergadert 11 september met minister Slob over de toekomst van de publieke omroep en over de bezuinigingen. Wedden dat het daar ook over de financiering van het Eurovisie songfestival gaat? De volgende ronde in het perfecte songfestival-spel van de NPO.

Leo.Hauben@L1.nl, hoofdredacteur L1 | 30 augustus 2019

L1mburg Centraal - 25 september 2020

L1mburg Centraal - 25 september 2020

Limburg Doc: 75 jaar MAA

Limburg Doc: 75 jaar MAA

L1mburg Centraal: wel of geen extra coronamaatregelen voor Limburg?

L1mburg Centraal: wel of geen extra coronamaatregelen voor Limburg?

L1mburg Centraal: Fortuna wil hard trainen omzetten in harde punten

L1mburg Centraal: Fortuna wil hard trainen omzetten in harde punten

L1mburg Centraal: het Pieterpad in vier dagen

L1mburg Centraal: het Pieterpad in vier dagen

L1mburg Centraal: onbekend waar Nicky exact misbruikt en gedood is

L1mburg Centraal: onbekend waar Nicky exact misbruikt en gedood is

Logo 1Limburg

Jos Brech: tussen vrijspraak en levenslang

Jos Brech: tussen vrijspraak en levenslang

Volgende week begint het langverwachte proces tegen Jos Brech in de zaak Nicky Verstappen. Iedere dag blikken we vooruit op één aspect, zaterdag de laatste aflevering. Wat wordt het vonnis? Dat kan alles zijn tussen vrijspraak en levenslang.

Limburg loopt voorop met bindend referendum

Limburg loopt voorop met bindend referendum

Limburg krijgt als eerste provincie definitief een correctief politiek bindend referendum Dat is geldig bij een opkomst die even hoog is als bij de laatste verkiezingen voor Provinciale Staten. In 2019 was dat percentage 52,6 procent.

Programma's