Blog: fake-nieuws van de burgemeester van Venlo

Blog: fake-nieuws van de burgemeester van Venlo

Blog van Leo Hauben, hoofdredacteur van L1.

Het is een goede zaak dat de publiekscommunicatie rond de grote brand in Blerick afgelopen nacht wordt geëvalueerd. Dat ben ik helemaal eens met burgemeester Antoin Scholten van Venlo.

Ben wel benieuwd hoe kritisch die evaluatie wordt. Want een van de pijnlijke conclusies zal moeten zijn dat de burgemeester zijn zaakjes niet op orde heeft als het gaat om de rol van de regionale omroep L1 als calamiteitenzender. Terwijl Scholten notabene voorzitter is van het bestuur van de Veiligheidsregio in Noord-Limburg.

Net als een aantal betrokken communicatiemensen klapperde ik met mijn oren tijdens de persconferentie.

Net als een aantal betrokken communicatiemensen klapperde ik met mijn oren tijdens de persconferentie van de burgemeester vanmorgen. Scholten vindt dat L1 als rampenzender sneller had kunnen acteren. Bovendien miste hij informatie op televisie toen de sirenes afgingen.

Om te beginnen hebben de provincie en de gemeenten afgesproken dat alleen radio een officiële calamiteitenfunctie heeft. Natuurlijk proberen wij als het effe kan ook heel snel tv in te zetten, maar dat is service van de zaak. Het verwijt dat L1 TV te traag was, is in mijn ogen dus niet terecht.

Was radio dan op tijd? Absoluut. De piketredacteur van L1 werd om 4.17 uur gebeld door de Veiligheidsregio. Nog geen half uur later was L1 Radio live op zender. Als we bij alle nachtelijke calamiteiten die norm halen, ben ik een zeer tevreden hoofdredacteur. De radio-uitzending was overigens vanaf ongeveer 5.15 uur ook op tv te volgen.

Dat de Veiligheidsregio rond kwart voor vier de sirenes al had aangezet, zónder L1 vooraf te informeren, kunnen wij ook niet helpen. De overheidsboodschap om bij het loeien van sirenes meteen L1 te luisteren heeft alleen zin als er goede afstemming is. Die was er helaas niet vanuit Venlo. Ook hier is de kritiek van de burgemeester op ons werk onterecht.

Kom met verbetervoorstellen, maar ga niet met modder gooien naar L1.

De opmerking dat L1 geld krijgt van de Veiligheidsregio om als calamiteitenzender te fungeren, kan er nog wel bij. Dat is ook fake-nieuws van de burgemeester.

Ik hoop dat de burgemeester het Convenant calamiteitenzender nog eens goed leest. Heb ik ook gedaan. Ik realiseer me dat bij acute dreiging de overheid heel lastig waar kan maken om de sirenes gelijktijdig aan te zetten met het inschakelen van L1 Radio als rampenzender. Een reëel probleem. Onderken dat, kom met verbetervoorstellen, maar ga niet met modder gooien naar L1.

Leo.Hauben@L1.nl, hoofdredacteur L1 | 7 augustus 2018

Logo 1Limburg

Programma's