Blog: de vijfde editie

Blog: de vijfde editie

Door Lida Huver, lid hoofdredactie L1 / projectleider Tour de L1mbourg

Sommige programma’s hebben voor ze tot stand komen een lange aanloop met eindeloze brainstormsessies. Andere heb je in een vloek en een zucht op de rails. Programma’s uit die laatste categorie zijn de Voedselbank-actie, de Einzelgänger-optocht en ook…Tour de L1mbourg. In een bijna overmoedige bui werd het bedacht. Een zot idee om 21 dagen, net zolang als de Tour de France duurt, door Limburg te trekken. Elke dag een andere gemeente, dagelijks nieuwe gasten en met vooral een vette Liefde-voor-Limburg saus.

Nu vraag je je misschien af waarom dit een overmoedig plan was. Dat leg ik graag uit. Tour de L1mbourg kost veel investeringen: in menskracht, in materiaal en in financiële middelen. Als je een rondtrekkend circus bent, betekent het elke dag improviseren; geen enkele locatie is hetzelfde, maar overal moet wel dezelfde set worden opgebouwd.

Een zot idee om 21 dagen, net zolang als de Tour de France duurt, door Limburg te trekken. Lida Huver

Behalve in Limburg hebben we ook een verslaggever en cameraman in Frankrijk. Zij leggen duizenden kilometers af om op de juiste plek met de juiste persoon live op locatie te staan. Dat is geen sinecure, tussen al die sportjournalisten van over de hele wereld. Daarnaast hebben we te maken met wisselende weersomstandigheden. Een programma buiten betekent heel veel worsten naar de heilige Clara brengen, neem dat van mij aan.

Kortom, voor een regionale omroep is het geen gemakkelijke programma; toch doen we het al vier jaar met heel veel plezier. De samenstelling van de crew is alle dagen hetzelfde; dat schept een band. En het allerleukste zijn de geweldige locaties waar we terecht komen. We zijn dan wel een regionale omroep, nog steeds ontdekken we nieuwe prachtige plekken.

En zo stomen we dit jaar door naar de vijfde editie: de corona editie. Deze keer moeten we al onze improvisatievaardigheden uit de kast halen. Allereerst gaat de Tour de France niet op de geplande datum van start en uiteraard weten ook wij niet of er dit jaar überhaupt een Tour zal zijn. 29 augustus staat nu op de wielerkalender. Elk bericht uit Frankrijk wordt bij ons meteen gedeeld.

Meer dan ooit leeft de behoefte om een soort ‘corona vrijheidstour’ te organiseren. Juist nu, nu iedereen in eigen land blijft willen we laten zien wat een mooie provincie Limburg toch is. Lida Huver

We zijn van 0% hoop geklommen naar 60% en dat percentage stijgt elke week. Hoe beter de corona-cijfers, hoe groter de kans dat de Tour de France ook dit jaar verreden wordt.

En wat als Tom en Wout hun Franse fietstoer toch op hun buik moeten schrijven, betekent dat dan ook dat Tour de L1mbourg niet doorgaat? Wat ons betreft zéker niet. Meer dan ooit leeft de behoefte om een soort ‘corona vrijheidstour’ te organiseren. Juist nu, nu iedereen in eigen land blijft willen we laten zien wat een mooie provincie Limburg toch is. Juist nu we meer dan ooit behoefte hebben aan verbondenheid. Juist nu moet Tour de L1mbourg doorgaan.

De Tour stopt voor niemand zeggen ze in Frankrijk. Die quote geldt wat mij betreft ook voor Tour de L1mbourg!

Lida.Huver@L1.nl
Lid Hoofdredactie L1/ projectleider Tour de L1mbourg

L1mburg Centraal: 25 jaar na val Srebrenica

L1mburg Centraal: 25 jaar na val Srebrenica

L1mburg Centraal: Limburgse Efteling-fan verhuist naar Kaatsheuvel

L1mburg Centraal: Limburgse Efteling-fan verhuist naar Kaatsheuvel

Buitengewoon: Lahrhof

Buitengewoon: Lahrhof

Zaterdag buien, zon, stapelwolken, zondag droog, weinig wind

Zaterdag buien, zon, stapelwolken, zondag droog, weinig wind

Stemmingmakers met comédienne en kastelein Resi Coumans

Stemmingmakers met comédienne en kastelein Resi Coumans

Terug in de tijd met Bospop Rewind

Terug in de tijd met Bospop Rewind

Logo 1Limburg

Programma's