Blog: De linkse staatsomroep en de zaak Van Rey

Afbeelding ter illustratie © L1
De telefoon ontploft zowat in de zak van mijn trainingsbroek tijdens mijn vaste hardlooprondje.
Het is vrijdag 19 oktober 2012. Tijdens de laatste kilometer voel ik dat er iets aan de hand is. Waarom anders al die berichten en oproepen? Ik negeer ze tot de eindstreep. Met het zweet nog op mijn voorhoofd check ik wat er zo dringend is. "Inval bij Jos van Rey", is het eerste dat ik zie.
Jos van Rey. Mijn eerste kennismaking met deze bijzondere persoonlijkheid is tijdens mijn stage bij L1, ergens eind 2007. Ik ga even een reactie bij hem halen voor een verhaal van een collega. Die collega waarschuwt me nog vlak voor vertrek. "Sterkte bij Van Rey", zegt 'ie met een dikke knipoog.
Kort nadat ik voor het eerst zijn hand heb geschud begrijp ik de collega. Ik vraag aan Van Rey of hij een stapje naar links wil doen. Dat is mooier voor het plaatje. "Is het weer niet links genoeg voor de staatsomroep?", werpt hij me direct toe. Even sta je als schuchtere stagiair toch met de mond vol tanden. Maar al snel is me duidelijk dat de woorden 'links' en 'staatsomroep' veelvuldig worden gebruikt door Van Rey. Het is zijn running gag als 'ie het over L1 heeft. Ik hoor het deze week nog van een collega die met hem belt vanwege zijn optreden in AvondGasten.
Van Rey schoof vrijdagavond ongetwijfeld graag aan bij de staatsomroep om nogmaals te vertellen dat het Openbaar Ministerie hem kapot wil maken. Want dat is en blijft de mening van Van Rey. Ze moeten hem gewoon hebben. Is dat inderdaad zo of heeft het OM een ijzersterke zaak met stapels harde bewijzen? Komende weken komt daarover duidelijkheid. Eindelijk. Drie-en-een-half jaar na de inval.
Maandag gaat het megaproces van start bij de rechtbank in Rotterdam. Maximaal 18 dagen gaat het duren. Voor een aantal collega's is de Maasstad komende weken dus hun tweede thuis. L1 en 1Limburg doen namelijk uitgebreid verslag van de zaak met vier man. Via een live-blog op app en web. En via uitgebreide verslagen op radio en tv.
Elke dag wordt één aanklacht behandeld tijdens de zaak. Het lekken van informatie over het burgemeesterschap van Roermond en verkiezingsfraude staat de eerste twee dagen op de rol. Omkoping en witwassen volgt volgende week. Op 10 mei komt het Openbaar Ministerie met de strafeis.
Het wordt zonder twijfel een interessant proces. Van Rey heeft zich vastgebeten in het dossier, net als de Officier van Justitie. Beide partijen gooien ongetwijfeld een hoop feiten en bewijsstukken op tafel. Er zal heel wat gesteggeld worden.
Het laatste woord is uiteindelijk aan de rechter. Zo gaat dat in Nederland. Het land waarin volgens het evangelie van Van Rey het Openbaar Ministerie mensen kapot maakt en de staatsomroep er verslag van doet. Wellicht moet 'ie komende dagen nog even een stapje naar links doen als hij in het beklaagdenbankje zit. Gewoon, voor het plaatje.
Lody Trepels, dagchef