Blog: De Afrekening is betere titel voor boek Jos van Rey

Blog: De Afrekening is betere titel voor boek Jos van Rey

Door Leo Hauben, hoofdredacteur van L1.

Het boek dat Jos van Rey liet schrijven over zijn corruptie-zaak voldoet aan alle verwachtingen. De in hoger beroep veroordeelde oud-wethouder (een jaar voorwaardelijke celstraf, twee jaar geen wethouderschap) haalt uit naar jan en alleman. De ene keer met een directe rechtse, de andere keer vilein.

Rode draad: het CDA pleegde ‘politieke euthanasie’. Van Rey betitelde die partij jarenlang als het Corrupt Democratisch Appél, een term die hij opvallend genoeg in het boek niet meer gebruikt.

In de rechtszaal noemde de oud-wethouder uit Roermond geen namen. Maar in het boek staat dat CDA-commissaris van de koning Theo Bovens “de doorslag heeft gegeven om hem te laten vervolgen”. Volgens Van Rey spande Bovens samen met Annemarie Penn-te Strake, de huidige burgemeester van Maastricht, die bij het begin van het justitie-onderzoek procureur-generaal was.

Van Rey voelt zich gesterkt in deze theorie “omdat privédetective Ben Zuidema hem dit scenario in januari 2018 ook heeft geschetst.” En daar blijft het dan bij, de complottheorie wordt verder niet toegelicht.

Het CDA heeft met mij voor eens en altijd willen afrekenen.

Op de voorkant van het boek staat: “We zullen ervoor zorgen dat u geen vrienden meer overhoudt.” Dat zou de vrouw van oud-gouverneur Léon Frissen (CDA) tegen Van Rey gezegd hebben op de afscheidsreceptie van haar man. Frissen besloot in 2011 niet voor een tweede termijn te gaan omdat Van Rey op de achtergrond onrust zaaide rond zijn herbenoeming.

Het citaat past perfect in het verhaal van Van Rey: het CDA heeft met mij voor eens en altijd willen afrekenen.

Dagblad De Limburger heeft na uitgebreid onderzoek de (schijn van) belangenverstrengeling tussen de wethouder en projectontwikkelaar Piet van Pol uitvoerig beschreven. Journalistiek knap werk, de bijzondere bestuurscultuur van Roermond werd blootgelegd.

Voor de wraakzuchtige Van Rey reden om in het boek terug te slaan. En daarin gaat hij heel ver. Wie ooit met Van Rey een glas drinkt of een hapje eet, moet er rekening mee houden dat hij het bonnetje goed bewaart.

Zo heeft Van Rey in 2011 een afspraak op Kasteeltje Hattem met Björn Oostra, toen journalist voor De Limburger in Roermond. Oostra vraagt Van Rey of het goed is dat een vriend mee komt om een glas te drinken.

“Van Rey komt – zoals wel vaker – een kwartier te laat. De heren hebben alvast een flesje wijn van 89,50 euro besteld. Er volgt nog een tweede. Van Rey drinkt zelf niet mee, hij moet nog rijden. Hij tikt die avond 228,25 euro af van zijn privé-creditcard.” Op zijn beurt stelt Oostra in een reactie in het boek dat alle contacten met Van Rey altijd een zakelijk karakter hadden. Oostra is overigens een van de weinigen die recht op wederhoor krijgt in het boek.

Het is Van Rey ten voeten uit: overal ziet hij een complot.

In het boek staat een hele rake zin. “Aan elk verhaal zitten twee kanten. Wat voor de één een onomstotelijk feit is, is voor de ander perceptie, een subjectieve waarneming.”

Als je door zo’n bril het boek van Van Rey leest, dan is het een onderhoudende zedenschets over politiek in Limburg. De Wereld volgens Jos. Met waarheidsvinding heeft het weinig te maken. Daarvoor hebben we in onze democratie onafhankelijke rechters.

Leo Hauben, hoofdredacteur L1
16 maart 2018

Logo 1Limburg

Programma's