Blog: corona-realisme boven vals perspectief

Blog: corona-realisme boven vals perspectief

Blog van Leo Hauben, hoofdredacteur van L1

Natuurlijk hopen we allemaal dat 2021 minder corona-ellende brengt dan 2020. Als het gaat om besmettingen, ziekhuisopnames en doden kan het vaccin tot een ommekeer leiden. Maar dat kost tijd. Het RIVM zegt dat pas in het derde kwartaal voldoende mensen een spuitje hebben gehad om het virus echt weg te jagen.

Ik kies voor realisme boven vals perspectief. De eerste helft van 2021 wordt in elk geval niet leuk als het gaat om evenementen, waar we sociaal, cultureel en maatschappelijk zo naar verlangen.

Burgemeesters ontkomen er niet aan met vastelaovend de cafés te sluiten

Om te beginnen: hou er maar rekening mee dat de cafés met vastelaovend gesloten zijn. Heel simpel, op dat moment zijn er nog veel te weinig mensen gevaccineerd. Niemand wil bewust brandhaarden mogelijk maken. Burgemeesters ontkomen er niet aan met vastelaovend de cafés te sluiten, waarmee ook het laatste restje vastelaovend in het water valt. Optochten en zittingen zijn al eerder afgelast.

Bij L1 proberen we corona-proof programma’s te maken, zodat de liefhebber in elk geval nog een beetje carnaval kan vieren in de eigen huiskamer.

Pinkpop en andere grote festivals in het voorjaar kunnen we ook op onze buik schrijven. Het probleem voor dit soort evenementen is dat het beslismoment al maanden vóór de datum van uitvoering ligt. Je kunt zo’n groot evenement niet in een paar weken organiseren.

De kunstbeurs TEFAF in Maastricht, die al is uitgesteld tot mei, zit met hetzelfde probleem. In maart moet de kogel door de kerk of in mei de beurs kan plaatsvinden. Wie durft volop te investeren als je geen garantie hebt dat over drie maanden corona onder controle is?

De kans dat de twintig concerten van André Rieu doorgaan komende zomer, is helaas heel klein

Het Oud Limburg Schuttersfeest in juli is nu al afgelast. De onzekerheden, met alle bijbehorende risico’s, en beperkingen van dit moment maken het onmogelijk met tientallen vrijwilligers zo’n feest voor te bereiden. Om dezelfde reden gaat de Nacht van Gulpen niet door.

De kans dat de twintig concerten van André Rieu op het Vrijthof doorgaan komende zomer, is helaas heel klein. Ook al is er een vaccin. De fans komen uit de hele wereld, uit landen waar het virus nog welig tiert. Uiteraard kan de eis worden gesteld dat iedereen een negatieve test moeten laten zien voordat hij Nederland binnen mag. Maar dan blijft het probleem dat de anderhalvemeter regel niet is te realiseren op het Vrijthof.

Omdat Rieu de hele organisatie in eigen beheer doet en alle spullen en mensen ‘om de hoek’ klaar staan, heeft hij nog het voordeel om een last-minute-besluit te kunnen nemen. Dat geeft een heel klein beetje hoop.

Al met al wordt de eerste helft van 2021 niet leuk voor wie houdt van (grote) publieksevenementen. Je kunt je maar beter daarop instellen dan steeds teleurgesteld raken omdat je te optimistisch bleek.

Leo.Hauben@L1.nl, hoofdredacteur L1
4 januari 2021

Podium voor Floortje Hover, Leon Verdonschot, Tizaan Alphonso en Planet Beethoven

Podium voor Floortje Hover, Leon Verdonschot, Tizaan Alphonso en Planet Beethoven

Limburg Doc: Vanaf de velden

Limburg Doc: Vanaf de velden

Boellie, leven met hartenpijn

Boellie, leven met hartenpijn

L1 Cultuurcafé: dirigent Jos Zegers is ook 'Pixie Dust'

L1 Cultuurcafé: dirigent Jos Zegers is ook 'Pixie Dust'

Óngerwaeg is in Haonssum in Neer

Óngerwaeg is in Haonssum in Neer

L1mburg Centraal - 26 januari 2022

L1mburg Centraal - 26 januari 2022

Logo 1Limburg

SP noemt enquête Koopmans een stevig rapport

SP noemt enquête Koopmans een stevig rapport

De SP in het Limburgs Parlement noemt het onderzoek van de provinciale enquêtecommissie over belangenverstrengeling van oud-gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) een stevig rapport met harde conclusies.

Programma's