Blog: blauwe ogen, salami-tactiek en logica van Sander Dekker

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
De staatssecretaris heeft zijn ei gelegd. Om de Eerste Kamer mee te krijgen in de aanpassing van de Mediawet heeft Sander Dekker vandaag zijn schriftelijke antwoorden gegeven. Op 1 maart kan het debat nu verder gaan, tenzij de Eerste Kamer deze
Het grootste probleem blijft wat mij betreft dat de Mediawet onomkeerbaar wordt veranderd voor de regionale omroepen (met de oprichting van een centraal bestuur, de RPO), terwijl in een tweede aanpassing komend voorjaar de aap pas echt uit de mouw komt. Dat is een risico. Waarom gooit Dekker – wat betreft de regionale omroepen – niet alle veranderingen op één hoop, zodat iedereen het volledige speelveld kan overzien? Het is toch vreemd om in maart een eerste wetswijziging aan te nemen, terwijl slechts twee, drie maanden later een tweede wetswijziging wordt ingediend over hetzelfde onderwerp?

Salami-tactiek

In de Tweede Kamer is beloofd dat de regionale omroepen zelfstandige redacties houden met een ‘grote programmatische autonomie’. Ook is de belofte gedaan dat iedere omroep een eigen Beleidscommissie Media-aanbod krijgt die het programmabeleid in de regio vaststelt. Hoe dat in de Mediawet wordt geborgd, weet alleen Dekker, maar hij verklapt het nog niet. Is dat een transparante wetgevings-methode? Ik noem het een perfect voorbeeld van salami-tactiek.
De staatssecretaris geeft wel toe aan het verwijt dat de overheid een veel te grote invloed heeft op bestuursbenoemingen bij de publieke omroep. ‘Poolse toestanden’ in de polder. Dekker is om, na de felle kritiek hierop. De minister speelt voortaan geen rol meer bij benoeming en ontslag van de raad van bestuur van de NPO en van de RPO. De bestuurders worden in het vervolg direct benoemd en ontslagen door de raad van toezicht. Dat is vooruitgang. Dekker belooft dat hij zich met onmiddellijke ingang niet meer zal bemoeien met bestuursbenoemingen, om te voorkomen dat de oprichting van de RPO moet wachten totdat deze wetswijziging per 2017 een feit is. De senatoren moeten Dekker op zijn blauwe ogen vertrouwen, is de boodschap.

Logica

Nog vreemder is dat Dekker aankondigt dat hij gaat werken aan een wetsvoorstel rond de totstandkoming van de raden van toezicht en benoemingscommissies bij de publieke omroep. “Het uitgangspunt bij deze wijziging is een open en transparante procedure.“ Goeie zaak uiteraard. Maar de raad van toezicht van de RPO wil hij er wel nog snel doorheen jassen komende weken via de bestaande methode. Ik zie de logica niet.
Leo Hauben, hoofdredacteur L1
12 februari 2016