Blog: andere journalistieke controle lokale democratie

Blog: andere journalistieke controle lokale democratie

Blog van Leo Hauben, hoofdredacteur L1

Het is iedere vier jaar weer spannend of meer dan de helft van de mensen komt stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. In 2018 was de opkomst in onze provincie 52,9%. Hoe komt ’t toch dat juist gemeenteraden, die gaan over zaken in je eigen straat, zo weinig populair zijn?

Dat heeft volgens mij heel veel te maken met de afkalvende belangstelling van de media voor politiek op lokaal niveau. Bij regionale kranten, weekbladen en regionale omroepen is door de jaren heen enorm bezuinigd op redacties, terwijl tegelijkertijd geïnvesteerd moest worden in nieuwe online-ontwikkelingen. Je kunt een euro maar één keer uitgeven. Gevolg: als gemeenteraden of commissies vergaderen zitten er steeds minder journalisten in de zaal.

Hier en daar probeert een lokale omroep de plaatselijke politiek goed te volgen, maar dat is een druppel op een gloeiende plaat als je het provinciebreed bekijkt. Ook lokale omroepen hebben gebrek aan geld om professionele journalisten naar het gemeentehuis te sturen.

Het live uitzenden van raadsvergaderingen lijkt me zinloos. Zonder politieke duiding, zonder inhoudelijke uitleg bij het onderwerp, is het voor een leek nauwelijks te volgen.

Het baart me zorgen dat het democratisch bestel heel langzaam wordt uitgehold als de opkomstpercentages verder blijven dalen. Al sinds 1994 - bijna 70% kwam toen nog stemmen in Limburg - daalt de opkomst gestaag. 

Het aanstellen van ontelbaar veel communicatieadviseurs bij de gemeenten is geen succes gebleken om de dalende trend om te buigen. Ook het live uitzenden van raadsvergaderingen lijkt me zinloos. Zonder journalistieke duiding, zonder inhoudelijke uitleg bij het onderwerp, is het voor een leek nauwelijks te volgen. De afkortingen en vaktermen vliegen je om de oren.

Misschien moeten we gewoon stoppen met het ophemelen van het verleden.

Volle perstribunes komen nooit meer terug, behalve bij een Grote Zaak in de raad. L1/1Limburg zou gelet op haar redactionele bezetting nooit 31 gemeenten intensief kunnen volgen. Maar wat dan wel?

Misschien moeten we gewoon stoppen met het ophemelen van het verleden. Je moest vergaderingen bijwonen om aan bepaalde informatie te komen. In het huidige internettijdperk is er meer informatie dan ooit beschikbaar om journalistieke verhalen te kunnen maken. Raadsleden zijn doorgaans veel makkelijker bereikbaar. En gemeenten zouden zelf scheutiger kunnen zijn met het openbaar maken van stukken, zodat media dat niet via de rechter hoeven af te dwingen.

De controlefunctie kan door de journalistiek dus ook anders worden ingevuld. Anders hoeft niet slechter te zijn.

Leo.Hauben@L1.nl | 13 maart 2022

L1mburg Centraal - 8 juni 2023

L1mburg Centraal - 8 juni 2023

Komende dagen warmer met maxima rond 30 graden: hittegolf

Komende dagen warmer met maxima rond 30 graden: hittegolf

Op verzeuk op bezeuk: Ylka Kolken

Op verzeuk op bezeuk: Ylka Kolken

Limburg Doc: Mirakel van Meerssen

Limburg Doc: Mirakel van Meerssen

Juni is de maand van de Limburgse film bij L1

Juni is de maand van de Limburgse film bij L1

Natuur en Zo TV: stikstof, heggenvlechten, kruidentuin, Meinweg

Natuur en Zo TV: stikstof, heggenvlechten, kruidentuin, Meinweg

Programma's