Blaaskracht: Emil praat met Manon Meijs

Blaaskracht: Emil praat met Manon Meijs

Zondag 29 september 18:00-19:00

Zondag 29 september is dirigente en violiste Manon Meijs in Blaaskracht te gast bij Emil Szarkowicz.

Manon Meijs studeerde viool bij Viktor Liberman aan het Utrechts Conservatorium en bij Maarten Veeze aan het Conservatorium in Maastricht, alwaar zij de examens DM en UM met onderscheiding behaalde. In 1997 behaalde zij de prestigieuze Henriëtte Hustinx prijs.

Zij maakte deel uit van het Dshamilja strijkkwartet dat een internationale carrière doormaakte en in 1997 werd uitgenodigd voor het vermaarde Tanglewood Music Festival in de USA. In 1997 startte zij haar studie orkestdirectie bij Jan Stulen aan datzelfde Conservatorium in Maastricht.

Al meer dan 10 jaar vormt zij een duo met pianiste Jet Janssen. en volgde meerdere masterclasses bij onder andere Neeme Järvi, Paavo Järvi, Jorma Panula en Roberto Benzi . Zij studeerde eveneens bij prof. David de Villiers aan de Hochschule te Essen in Duitsland waar zij zich toelegde op het operarepertoire.

|

In 2000 behaalde zij haar eerste fase diploma dirigent in samenwerking met het Nederlands Promenade Orkest te Amsterdam waaraan zij sinds 1998 tevens als concertmeester verbonden is. Het tweede fase diploma behaalde zij cum laude in 2002 met het Limburgs Symfonie Orkest.

In november 2002 werd aan haar de Anton Kersjes-van de Groenekan beurs voor jonge getalenteerde dirigenten toegekend Deze beurs geeft haar de mogelijkheid tot vervolgstudie bij gerenommeerde dirigenten in binnen- en buitenland.

In juli 2003 heeft zij met veel succes deelgenomen aan een internationale masterclass voor orkestdirigenten bij professor Erwin Acel te Wenen. Bij het concours dat ter afsluiting werd gehouden won zij de tweede prijs en kreeg zij tevens als enige van de 24 deelnemers een contract aangeboden van het orkest om een gastdirectie te geven.

In 2004 volgde zij masterclasses in Pärnu (Estland) bij Neeme en Paavo Järvi, Jorma Panula en Alexander Dmitriev, en in Salzburg aan het Mozarteum bij Peter Gülke, met een geheel Mozart repertoire, waar zij eveneens tot een van de drie finalisten behoorde.

Sinds de oprichting is zij vaste dirigent bij ArkA Symfonie Orkest. Ook is Manon Meijs al 10 jaar dirigent van het Kerkraads Symfonie Orkest.

Blaaskracht

Het maandelijkse muziekprogramma van L1 TV met aandacht voor fanfares, harmonieën, brassbands, koren, slagwerkers en alle andere muzikale zaken.

Meer over Blaaskracht

Logo 1Limburg

1Lunch: Politicus zoekt 'online bullies' thuis op

1Lunch: Politicus zoekt 'online bullies' thuis op

Man die zijn dode moeder in huis verborg weer voor de rechter, traumahelikopter naar ernstig ongeval, tennisster Demi Schuurs gaat opnieuw meedoen aan de WTA Finals en politicus zoekt mensen op na online scheldkanonnades. Dit en meer in onze 1Lunch.

Programma's