Terugkijken: Wijding nieuwe bisschop Harrie Smeets

Terugkijken: Wijding nieuwe bisschop Harrie Smeets

Kijk de bisschopswijding van bisschop Harrie Smeets hier terug.

De wijding van de nieuwe bisschop van Roermond vanuit de Sint-Christoffelkathedraal was zaterdag 8 december live te volgen op L1 TV en L1.nl.

Terugkijken

Collega Jos van de Broek was na de dienst de eerste die bisschop Smeets mocht feliciteren en een aantal vragen kon stellen.

Door een mooie samenwerking met de KRO kunnen we de wijding van mgr. Smeets live overnemen van de landelijke zender. De plechtigheid begint om 10:30 uur, maar onze uitzending begint een half uur eerder met voorbeschouwingen en sfeerbeelden rond de kathedraal in Roermond. Leo Hauben, hoofdredacteur van L1

Vanaf het bisdomkantoor aan de Swalmerstraat trekt een stoet van Limburgse schutters, broederschappen, misdienaars, acolieten, seminaristen, diakens en priesters naar de kathedraal. Daar staan dan bisschoppen uit het hele land die de wijding van mgr. Harrie Smeets bijwonen.

De verwachting is dat de speciale mis ruim twee uur duurt.

De belangrijkste momenten zijn het voorlezen van de benoemingsbul van de paus, de overhandiging van de mijter, staf en ring en het in bezit nemen van de bisschopszetel van Roermond door mgr. Smeets. Hij neemt letterlijk plaats op deze zetel.

Er zijn geen kaarten meer te krijgen voor de wijding van Harrie Smeets tot bisschop van Roermond. De wijdingsplechtigheid is in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Alle ruim 1200 plekken in de kathedraal zijn vergeven, meldt het bisdom. Ook de Munsterkerk is vol. Daar kunnen bijna 300 mensen de viering op een groot scherm volgen.

De muziek wordt tijdens de viering verzorgd door onder andere de koren Zangers van Sint Frans uit Venray en Chrisko Venray. De bisschop was jarenlang deken in Venray.

Na afloop trekken alle gasten, voorafgegaan door de schutterij van Venray, in een stoet naar TheaterHotel De Oranjerie, waar gelegenheid is de nieuwe bisschop te feliciteren.

Mgr. Smeets heeft overigens aangegeven bij die gelegenheid geen cadeaus of giften te willen ontvangen.

Wat (en wie) komt er allemaal kijken bij een bisschopswijding?

Logo 1Limburg

Programma's