Bisschop Gijsen betastte minderjarige jongens

Bisschop Gijsen betastte minderjarige jongens

Bisschop Jo Gijsen heeft tussen 1958 en 1961 de geslachtsdelen van twee minderjarige jongens betast.

|

Volgens het Katholiek Nieuwsblad verklaarde de klachtencommissie voor seksueel misbruik in de katholieke kerk de klachten gegrond.

De vorig jaar overleden bisschop Gijsen is daarmee de eerste Nederlandse bisschop tegen wie een klacht over seksueel misbruik gegrond is verklaard.

Bisdom
Het bisdom Roermond erkent dat Gijsen twee jongens heeft misbruikt. Dat blijkt uit een verklaring van het bisdom vrijdagavond. Bisschop Frans Wiertz biedt de slachtoffers zijn excuses aan en spreekt zijn verdriet uit dat 'de latere kerkelijke positie en voorbeeldfunctie van oud-bisschop Jo Gijsen beschadigd zijn.' Het bisdom wil niet voor de camera of microfoon reageren.

Verklaring: Frans Wiertz van Roermond heeft kennis genomen van recente adviezen van de Klachtencommissie voor seksueel misbruik in de R.-K. Kerk aangaande klachten omtrent seksueel misbruik door oud-bisschop Jo Gijsen van Roermond. Nadat bisschop Wiertz door de betreffende slachtoffers in kennis was gesteld van hun klachten heeft het bisdom hiervan melding gemaakt bij de hiertoe geëigende instanties en de slachtoffers geadviseerd dit eveneens te doen.

De klachtencommissie heeft het vervolgens aannemelijk geoordeeld dat oud-bisschop Gijsen, in de tijd dat hij kapelaan en leraar was, zich in twee gevallen schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik. Bisschop Wiertz neemt de adviezen van de klachtencommissie om de klachten gegrond te verklaren over. Mgr. Wiertz betreurt het misbruik en het leed dat de slachtoffers is aangedaan. Hij heeft de slachtoffers zijn excuses aangeboden voor het berokkende leed en tegenover hen zijn spijt uitgesproken. Ook ervaart mgr. Wiertz het als zeer verdrietig dat de latere kerkelijke positie en voorbeeldfunctie van oud-bisschop Jo Gijsen beschadigd zijn.

Logo 1Limburg

Programma's