Bij L1: ​Hoe lang bestaat Limburg nu?

Bij L1: ​Hoe lang bestaat Limburg nu?

Hoe lang bestaat Limburg nu? Daar bestaan verschillende theorieën over.

De provincie grijpt dit jaar aan om te vieren dat ze 150 jaar bestaat.

Maar hoe zit het nu eigenlijk?

Verslaggever Peter Beeker duikt de archieven in en zoekt het uit.

|
|

Limburgse jongens die hun dienstplicht moesten vervullen voor de Duitse Bond. Een opstandige baron die Limburg wil onderbrengen bij de Duitsers. Nee, dit gaat niet over de jaren 1940-1945, maar over de 19e eeuw.

Tussen 1839 en 1667 was Limburg namelijk niet alleen een Nederlandse provincie maar tevens een hertogdom dat deel uitmaakte van de Duitse Bond. Dat was een samenwerkingsverband van zo'n 40 staten in het huidige Duitsland en Oostenrijk.

Limburgse grootgrondbezitters wilden in de Duitse Bond-periode dolgraag de banden met Nederland doorbreken. Ze verwachtten fiscaal voordeliger uit te zijn buiten de Nederlandse staat. Maar alle pogingen om Limburg los te weken van Nederland liepen op niets uit.

De leider van de separatisten Jan Lodewijk baron van Scherpenzeel-Heusch uit Baarlo moest uiteindelijk zijn nederlaag erkennen.

Niet alleen de elite was bezig met de keuze tussen Nederland en de Duitse Bond. Aangezien de Duitse Bond Limburgse jongens kon oproepen voor militaire dienst was het in theorie mogelijk geweest dat -in geval van oorlog- Limburgers tegen Nederland ten strijde moesten trekken.

In 1867 worden de ingewikkelde banden tussen Limburg en die Duitse Bond verbroken waardoor Limburg 150 jaar geleden een normale Nederlandse provincie wordt.

Het 150-jarig bestaansfeest van Limburg is overigens nogal discutabel; in feite is de provincie Limburg al ouder. Ze is opgericht in 1815. In het toenmalige verenigde koninkrijk Nederland en België vormden het huidige Nederlands en Belgisch Limburg een provincie.

Na de scheiding van Nederland en België in 1839 werd ook de provincie Limburg verdeeld over beide landen. Nederlands Limburg werd toen tevens lid van de Duitse Bond.

Het provinciebestuur gaat het einde van de banden met de Duitse Bond dit jaar vieren met enkele evenementen.

Op 26 januari 2017 is er een Limburgse dag in Amsterdam, met veel interessante gasten.

L1 Radio

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3.

L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's