VMBO-leerling Romy in AvondGasten: 'Ik moet 69 toetsen inhalen'

VMBO-leerling Romy in AvondGasten: 'Ik moet 69 toetsen inhalen'

Nog steeds is onduidelijk hoeveel toetsen de individuele eindexamenleerlingen van het VMBO Maastricht moeten inhalen.

Maar leerlinge Romy Winants heeft inmiddels voor zichzelf een globale schets gemaakt.

"Ik ben een overzicht gaan maken en kom tot de conclusie dat ik nog 69 toetsen uit het derde en vierde leerjaar niet heb gemaakt. Het is duidelijk dat ik dat niet binnen een weekje kan inhalen", vertelt zij in AvondGasten.

Schooldirecteur André Postema van scholenkoepel LVO kan dit aantal nog niet bevestigen, omdat de Onderwijsinspectie haar eindconclusies nog moet terugkoppelen naar de school. Dan pas wordt per leerling duidelijk hoeveel werk hij of zij nog moet inhalen.

Postema belooft in ieder geval dat er alles aan wordt gedaan om leerlingen zoals Romy te helpen. "Het is triest dat de schoolexamens niet zijn afgenomen. We zullen extra lessen faciliteren, waar mogelijk examens mondeling laten afleggen.

Als bijvoorbeeld ergens een stage niet is gelopen, moeten we dat ook regelen. Alles is erop gericht om leerlingen zo spoedig mogelijk hun diploma te kunnen laten halen. Maar in een aantal gevallen zal het zo zijn dat iemand een heel jaar moet overdoen."

Er is dus nog steeds een kans dat je uiteindelijk zakt. En dat kan op één tiende aankomen. Ik ben inmiddels aangenomen op de koksopleiding en heb daar ook al spullen voor aangeschaft. Het blijft onzeker of ik daar kan beginnen. ​Romy Winants

Romy Winants is enorm geschrokken van de hoeveelheid werk die nu op haar wacht. "Er is dus nog steeds een kans dat je uiteindelijk zakt. En dat kan op één tiende aankomen. Ik ben inmiddels aangenomen op de koksopleiding en heb daar ook al spullen voor aangeschaft. Het blijft onzeker of ik daar kan beginnen. Ik heb mijn werk moeten afbellen en zeggen dat ik de hele zomer niet beschikbaar ben. Ik zou onder andere gaan werken tijdens de concerten van André Rieu op het Vrijthof, maar dat is niet meer mogelijk. We zouden met vrienden een weekendje naar de Belgische kust op vakantie gaan, maar het is maar de vraag of dat door kan gaan."

Ik wil de Zwarte Piet best toegeschoven krijgen, want ik ben eindverantwoordelijk. Maar laat duidelijk zijn dat ik het vreselijk vind voor de leerlingen die hier niet om gevraagd hebben. André Postema

De minister haalde woensdag wederom keihard uit naar het schoolbestuur, dat 'duizenden tekortkomingen' zou hebben vertoond. Directeur Postema: "Ik schrik van alle bewoordingen over de tekortkomingen. Nee, ik heb de minister niet persoonlijk gesproken. Dat lijkt me ook niet kies; hij moet zijn werk doen, ik het mijne. Ik wil de Zwarte Piet best toegeschoven krijgen, want ik ben eindverantwoordelijk. Maar laat duidelijk zijn dat ik het vreselijk vind voor de leerlingen die hier niet om gevraagd hebben."

Postema kreeg de laatste dagen herhaaldelijk de vraag of hij denkt aan opstappen. "Daar ben ik niet mee bezig. Zolang men mij deze taak toevertrouwt zal ik me inzetten voor de leerlingen."

Ook gedeputeerde Ger Koopmans zat aan tafel tijdens AvondGasten en reageerde onthutst op de situatie bij het VMBO Maastricht.

"Wat mij vooral verbaast, is dat dit zo plotsklaps komt. Blijkbaar is er de afgelopen tijd binnen de school niet met elkaar gesproken over de problemen, terwijl er zoveel misging. Dat vind ik nog het meest verwonderlijk."

AvondGasten

Met sprankelende gasten aan tafel en verslaggevers in de provincie Limburg. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen.

Elke werkdag om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

Nog meer van AvondGasten bekijken

Logo 1Limburg

Programma's