AvondGasten - 6 dec 2016

AvondGasten - 6 dec 2016

​AvondGasten komt vanavond vanuit het Europees Parlement in Brussel.

Jeroen Lenaers, Mathieu Segers, Sander Kleikers, Theo Bovens en Paul Tang
Jeroen Lenaers, Mathieu Segers, Sander Kleikers, Theo Bovens en Paul Tang

Aanstaande vrijdag is de Europese topconferentie ‘Europe Calling’ in Maastricht.

Die wordt gehouden ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van het Verdrag van Maastricht. Daarin werd de basis gelegd voor de euro. De voorzitter van de Europese Commissie Jean Claude Juncker voert het woord. Wat vindt hij van Maastricht en Limburg? En hoe moet Europa de toekomst ingaan? En hoe kijkt gouverneur Theo Bovens tegen Europe Calling en het Europese verhaal aan? De basis lag in ‘zijn Limburg’, in Maastricht.

De PVV in het Limburgs Parlement meldde zich gisteren af voor de conferentie. De partij zegt "geen enkele interesse te hebben in een elitaire viering van de politieke Europese Unie en de euro". Maar wat vindt Europa-deskundige Mathieu Segers uit Maastricht van dit standpunt? Hij is decaan van University College Maastricht en hoogleraar Europese geschiedenis en integratie.

En ‘we vertrouwen elkaar niet meer’. Het vertrouwen in de politiek en ook in Europa is soms zoek. Kijk bijvoorbeeld naar de Brexit. En moeten we ons straks ook nog voorbereiden op een vertrek van Italië uit de Europese Unie? Welke gevolgen heeft dat voor Limburgers?

En welke lering trekken politici daaruit? We vragen het aan Europarlementariërs Jeroen Lenaers (CDA) uit Stramproy en Paul Tang (PvdA). En hoe ziet die laatste de toekomst van zijn partij?

Presentatie: Sander Kleikers

Logo 1Limburg

Programma's