AvondGasten:

AvondGasten: "Kwaliteit belangrijker dan punten"

Dit weekend is in Brussel het EK voor Harmonie-orkesten. Elk land mag één harmonie afvaardigen. Nederland stuurt Harmonie St. Michael van Thorn - ook bekend als de Geiten - naar Brussel om het op te nemen tegen 8 andere landen. En dat is opmerkelijk, want twee jaar geleden, bij het allereerste EK, werden de Bokken uit het Witte Stadje Europees Kampioen.

Dat geeft volgens dirigent Ivan Meylemans van St. Michael aan hoe rijk die cultuur er is.

De jury is onafhankelijk en kijkt echt naar de kwaliteit. Ik hou daar geen rekening mee dat ze dat laten meewegen dat Nederland de eerste keer ook heeft gewonnen Ivan Meylemans

Ook al wonnen de Bokken twee jaar geleden, het betekent volgens Meylemans dat niet dat de Geiten nu minder kans hebben op de overwinning. "We werden gevraagd omdat we landelijk goede resultaten hebben neergezet en toen hebben we nadat we naar de centjes hebben gekeken, besloten om te gaan. De jury is onafhankelijk en kijkt echt naar de kwaliteit. Ik hou daar geen rekening mee dat ze dat laten meewegen dat Nederland de eerste keer ook heeft gewonnen."

Ondanks de vele optredens wereldwijd geniet Meylemans van de spanning die zo een wedstrijd met zich meebrengt. "De spanning en de dynamiek die dat teweeg brengt, dat is heel mooi".

Het vergelijken van de acht orkesten vindt Meylemans een moeilijke zaak. "Het heeft met smaak en stijlen te maken, het is echt appels met peren vergelijken. Toch heeft de kwaliteit voor mij prioriteit. Dat vind ik belangrijker dan punten."

AvondGasten

AvondGasten is het achtergrondprogramma bij L1 TV over maatschappelijke thema's. Sinds oktober 2019 wordt iedere maand één thema een uur lang uitgediept.

Dagelijks nieuws volg je via L1mburg Centraal of 1Limburg.nl

Logo 1Limburg

Programma's