AvondGasten: Staking bij VDL NedCar

AvondGasten: Staking bij VDL NedCar

Medewerkers van VDL Nedcar gaan vanaf donderdagavond 48 uur lang staken. Hans Wijers van FNV Metaal bij L1 AvondGasten: "Ik verwacht dat morgen een groot deel van VDL Nedcar stil ligt en zo'n duizend werknemers het werk neerleggen".

Om half 11 leggen de medewerkers het werk neer. Op het spel staan onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent en werkdagen van maximaal 8,5 uur. De werkgevers willen werkdagen van maximaal 12 uur.

Maar dat vindt Hans Wijers van FNV Metaal 'terug naar de middeleeuwen'. Wijers: "De werkdruk is enorm hoog, zeker bij VDL Nedvcar, de diensten zijn erg zwaar. Mensen zeggen, dit is de streep en niet verder."

Ik verwacht dat morgen een groot deel van VDL Nedcar stil ligt en zo'n duizend werknemers het werk neerleggen Hans Wijers

Maar bijt je door te staken niet de hand die je voedt? VDL heeft NedCar tenslotte van de ondergang gered en zonder het moederbedrijf had je dus überhaupt geen werk. Hans Wijers van FNV: "Klinkt ondankbaar. Maar het is niet staken tegen je bedrijf, het is staken voor je eigen CAO voor de hele sector."

Niet alleen bij VDL NedCar wordt gestaakt, ook werknemers van DAF in Eindhoven leggen 48 uur het werk neer. Medewerkers van Prysmian Draka uit Emmen gaan voor een tweede keer staken. Bij het Helmondse bedrijf Nedschroef wordt niet meer overgewerkt zolang er geen nieuwe cao is.

AvondGasten

Met sprankelende gasten aan tafel en verslaggevers in de provincie Limburg. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen.

Elke werkdag om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

Nog meer van AvondGasten bekijken

Logo 1Limburg

Programma's