AvondGasten: Wilde dieren passen gedrag aan door mensen

AvondGasten: Wilde dieren passen gedrag aan door mensen

Wilde dieren zijn lang niet zo wild als we zouden denken. Ze passen zich wereldwijd aan het gedrag van de mensheid aan, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Bioloog Roy Erkens ziet de goeie én slechte gevolgen hiervan.

Steeds meer dieren die normaal overdag leven, worden nachtdier doordat de mens door zijn territorium wandelt of fietst. De mens is natuurlijk voor veel dieren de natuurlijke vijand. Die dieren passen hun bioritme aan. Het goeie nieuws is dus dat mens en dier op die manier naast elkaar kunnen leven.

Het risico bestaat dat de natuurlijke selectie haar werk niet kan doen en er een overpopulatie dreigt van sommige dieren. Roy Erkens

Maar er zijn ook minder gunstige gevolgen. Erkens: "Dieren die overdag zouden jagen, moeten nu dus 's nachts gaan jagen. Maar vaak is hun prooi dan niet actief en vinden ze bijvoorbeeld minder konijnen. Die dieren kunnen dus een hongerdood sterven. En het risico bestaat dus dat de natuurlijke selectie haar werk niet kan doen en er een overpopulatie dreigt van sommige dieren. Er kan dan ook een plaag ontstaan. Daarnaast kan er ook een gevaar voor de mens zijn als jachtdieren meer in de stad gaan leven. Dan kun je dus een vos of marter tegenkomen."

Als je door de eeuwen heen kijkt, zie je dat bijvoorbeeld mussen flink zijn veranderd Roy Erkens

Zo kunnen ook nieuwe diersoorten ontstaan. "Als je door de eeuwen heen kijkt, zie je dat bijvoorbeeld mussen flink zijn veranderd", weet Erkens. "Er zijn in Italië nieuwe soorten ontstaan. In London zijn bijvoorbeeld muggen mee naar beneden gegaan toen de metro werd aangelegd. Die zijn zich daar gaan nestelen en is een aparte soort geworden. Die wijkt zodanig af van de muggen bovengronds dat ze zich niet eens meer samen kunnen voortplanten. Sommige dieren veranderen daarmee ook van uiterlijk. Zo stamt de walvis historisch gezien af van de nijlpaarden. Kortom: dieren vinden hun plek wel."

AvondGasten

Met sprankelende gasten aan tafel en verslaggevers in de provincie Limburg. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen.

Elke werkdag om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

Nog meer van AvondGasten bekijken

Logo 1Limburg

Programma's