Streektheater in AvondGasten: Al 50 jaar hoge kwaliteit amusement

Streektheater in AvondGasten: Al 50 jaar hoge kwaliteit amusement

Vanavond is de première van het nieuwe stuk van het Streektheater. Dit roemruchte gezelschap bestaat 50 jaar en trok in de hoogtijdagen in Heerlen vele tienduizenden bezoekers per jaar het dialecttoneel.

Regisseur Raymond Clement en hoofdrolspeler Arno Deckers vertrekken zo meteen naar de première, maar zaten eerst in AvondGasten:

Over StreekTheater

Het StreekTheater (voorheen het Heerlens StreekTheater) is op 10 november 1967 opgericht.

De in de oprichtingsacte van de Stichting beschreven doelstelling "het uitdragen van het Limburgse streekeigene door middel van toneelvoorstellingen gesproken in het Limburgs dialect" is vandaag de dag nog even actueel als destijds.

Dat dit doel wordt bereikt, blijkt uit het aantal bezoekers dat we iedere voorstelling mogen begroeten.

Bij het 25-jarig bestaansfeest in 1992 werd de 600.000ste bezoeker welkom geheten. Een ongeëvenaard succes binnen de wereld van het amateurtoneel. Met dit fenomenale aantal bezoekers is Het StreekTheater veruit de grootste publiekstrekker in de Parkstad Limburg Theaters (Heerlen/Kerkrade). Sinds 2010 spelen de acteurs van Het StreekTheater ook in de schouwburg in Sittard-Geleen. En vanaf 2018 hopen we ook weer in de schouwburg van Kerkrade terecht te kunnen.

Na een periode met 3 producties per jaar en meer dan 60 uitverkochte voorstellingen trekt Het StreekTheater tegenwoordig met haar twee producties per jaar nog altijd meer dan 3.000 toeschouwers. Jong en oud weet de weg naar ons te vinden; bezoekers worden getrakteerd op een avondje dialecttoneel optima forma, waar met recht geldt dat Humor en Lach met hoofdletters worden geschreven.

1/13

Over de voorstelling Sunshine Boys

Auteur: Neil Simon
Vertaler: Ger Apeldoorn en Harm Edens

Regie: Raymond Clement
Regieassistenten: Jo Deserno, Marjo Deserno-Duykers

Twee oude komieken komen bij elkaar om voor een herdenkingsprogramma op tv, één van hun oude sketches te repeteren. Al snel blijkt dat ze elf jaar geleden niet voor niets uit elkaar zijn gegaan.

Dit wereldberoemde stuk van Neil Simon is in binnen en buitenland regelmatig gespeeld en verfilmd. In het verleden in Nederland op de planken gebracht door Johnny Kraaykamp sr. en Erik van der Donk. In het afgelopen seizoen gespeeld door André van Duin en Kees Hulst. Nu in het dialect. Heel apart!

AvondGasten

Met sprankelende gasten aan tafel en verslaggevers in de provincie Limburg. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen.

Elke werkdag om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

Meer over AvondGasten op L1.nl/AvondGasten

Logo 1Limburg

Programma's

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied.

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

L1mbo Top 10

L1mbo Top 10, elke maand de tien beste Limburgstalige liedjes, plus een opvallende nummer 11

Het Geluid van Zuid

Het laatste Limburgse muzieknieuws krijg je van Henk Hover.

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

Limburg van Boven

We vliegen met een helikopter boven onze prachtige provincie. Zo heb je Limburg nog nooit gezien!

Tijd voor Toen

Tijd voor Toen, met bijzondere beelden van Limburg uit lang vervlogen tijden. Sinds 1997 zijn meer dan 150 afleveringen uitgezonden, door Omroep Limburg TV en later L1. De serie liep tot 2008.

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

LEF!

LEF! is hét podium voor jong talent uit de wereld van harmonie en fanfare. Een samenwerking van L1 en LBM. Presentatie: Sef Thissen

De Stemming

Interview- en discussieprogramma van L1 Radio met politiek, cultuur, economie, wetenschap en media. Verder debat, een column en altijd live-muziek. Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur..

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

Klassieke Gast

Elke zondagavond een goed gesprek met een gast uit de Limburgse klassieke muziekwereld

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

AvondGasten

AvondGasten, met sprankelende gasten. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. Op werkdagen om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

Limbourgeois

Limbourgeois is een tv-programma over het goede leven in Limburg (zondag 18:05 uur). Jo Cortenraedt bezoekt culinaire hotspots, recepties, openingen en exposities.

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.

Nieuw uit Limburg

Nieuw uit Limburg: Extra de aandacht voor kwaliteitsmuziek uit onze eigen provincie. Die plaat hoor je dan een week lang heel vaak op L1 Radio!

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.