Streektheater in AvondGasten: Al 50 jaar hoge kwaliteit amusement

Streektheater in AvondGasten: Al 50 jaar hoge kwaliteit amusement

Vanavond is de première van het nieuwe stuk van het Streektheater. Dit roemruchte gezelschap bestaat 50 jaar en trok in de hoogtijdagen in Heerlen vele tienduizenden bezoekers per jaar het dialecttoneel.

Regisseur Raymond Clement en hoofdrolspeler Arno Deckers vertrekken zo meteen naar de première, maar zaten eerst in AvondGasten:

Over StreekTheater

Het StreekTheater (voorheen het Heerlens StreekTheater) is op 10 november 1967 opgericht.

De in de oprichtingsacte van de Stichting beschreven doelstelling "het uitdragen van het Limburgse streekeigene door middel van toneelvoorstellingen gesproken in het Limburgs dialect" is vandaag de dag nog even actueel als destijds.

Dat dit doel wordt bereikt, blijkt uit het aantal bezoekers dat we iedere voorstelling mogen begroeten.

Bij het 25-jarig bestaansfeest in 1992 werd de 600.000ste bezoeker welkom geheten. Een ongeëvenaard succes binnen de wereld van het amateurtoneel. Met dit fenomenale aantal bezoekers is Het StreekTheater veruit de grootste publiekstrekker in de Parkstad Limburg Theaters (Heerlen/Kerkrade). Sinds 2010 spelen de acteurs van Het StreekTheater ook in de schouwburg in Sittard-Geleen. En vanaf 2018 hopen we ook weer in de schouwburg van Kerkrade terecht te kunnen.

Na een periode met 3 producties per jaar en meer dan 60 uitverkochte voorstellingen trekt Het StreekTheater tegenwoordig met haar twee producties per jaar nog altijd meer dan 3.000 toeschouwers. Jong en oud weet de weg naar ons te vinden; bezoekers worden getrakteerd op een avondje dialecttoneel optima forma, waar met recht geldt dat Humor en Lach met hoofdletters worden geschreven.

1/13

Over de voorstelling Sunshine Boys

Auteur: Neil Simon
Vertaler: Ger Apeldoorn en Harm Edens

Regie: Raymond Clement
Regieassistenten: Jo Deserno, Marjo Deserno-Duykers

Twee oude komieken komen bij elkaar om voor een herdenkingsprogramma op tv, één van hun oude sketches te repeteren. Al snel blijkt dat ze elf jaar geleden niet voor niets uit elkaar zijn gegaan.

Dit wereldberoemde stuk van Neil Simon is in binnen en buitenland regelmatig gespeeld en verfilmd. In het verleden in Nederland op de planken gebracht door Johnny Kraaykamp sr. en Erik van der Donk. In het afgelopen seizoen gespeeld door André van Duin en Kees Hulst. Nu in het dialect. Heel apart!

AvondGasten

Met sprankelende gasten aan tafel en verslaggevers in de provincie Limburg. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen.

Elke werkdag om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

Nog meer van AvondGasten bekijken

Logo 1Limburg

Programma's