AvondGasten: Limburg na corona, innovatie

AvondGasten: Limburg na corona, innovatie

Donderdag 10 december 19:00 | 21:00 | 22:30 en vrijdag 11 december 14:21 | 16:31 op L1 TV

Elf keer is het begrip 'innovatie' te vinden in het rapport Limburg na corona. Het geeft aan hoe veel belang de Taskforce BEST geeft aan innovatie om de provincie uit de crisismodus te halen. In AvondGasten praten we over die innovatie in Limburg, aan de hand van drie voorbeelden uit de Westelijke Mijnstreek.

Van een fossiele naar circulaire economie
Lia Voermans is directeur Innovatiestrategie van de Brightlands Campus in Sittard-Geleen. In de Chemelot Circular Hub werkt ze sinds vier jaar aan een radicale koerswijziging van een fossiele naar een circulaire economie, van gas en olie naar hergebruik dus.

Een fiets vol nieuwe vindingen
Bram Tankink is als oud-wielrenner betrokken bij de ontwikkeling van de 100%Limburg Bike. Die innovatieve fiets zit vol nieuwe vindingen, zoals een voorvork die gemaakt is van in elkaar gevlochten carbon en een sterk Dyneema-vezel. Met de opmerkelijke presentatie van DSM als nieuwe sponsor van de voormalige Sunweb-ploeg, maakt de Limburgse innovatie binnenkort haar entree in de voorste gelederen van het profpeloton.

De slimme bril van Zuyderland
Het Zuyderland-ziekenhuis vierde eerder deze maand de landelijke primeur door een 'slimme bril' te lanceren, waarmee experts wereldwijd op afstand kunnen meekijken met een operatie. De bril wordt ook gebruikt in het onderwijs, om studenten op te leiden in chirurgie. We kijken mee met een traumachirurg naar die laatste innovatie in Zuyderland.

De Task BEST (Brede Economische Sociale Taskorce) publiceerde in oktober een rapport over de toekomst van Limburg na de coronacrisis. Belangrijke conclusie van dat Letschert-rapport is dat de coronacrisis bestaande zwakheden blootlegt. Met een aantal concrete aanbevelingen wil de Taskforce die structurele uitdagingen aanpakken. Innovatie is een de pijlers in die strategie.

Meer weten? Kijk hier!

AvondGasten

AvondGasten is het achtergrondprogramma bij L1 TV over maatschappelijke thema's. Bekijk hier alle uitzendingen.

Dagelijks nieuws volg je via L1mburg Centraal of 1Limburg.nl

Cultuurcafé - 24 februari 2024

Cultuurcafé - 24 februari 2024

Plat-eweg - 24 februari 2024

Plat-eweg - 24 februari 2024

't Lèste Waord van Mella

't Lèste Waord van Mella

Limburgse 10 van februari 2024

Limburgse 10 van februari  2024

AvondGasten Europa: kan Limburg zonder migranten?

AvondGasten Europa: kan Limburg zonder migranten?

31 Limburgse sprookjes uit 31 Limburgse gemeenten

31 Limburgse sprookjes uit 31 Limburgse gemeenten

Programma's