
Bij sommige kinderen kan het VMBO debacle een trauma veroorzaken.
Dat zegt onderwijskundige Ingeborg Dijkstra in AvondGasten. Bij het VMBO in Maastricht zijn 354 examens ongeldig verklaard omdat schoolexamens niet of onvoldoende afgenomen zijn of niet geregistreerd zijn.
Als je al geen vertrouwen hebt in het systeem en er gebeurt zoiets, ook al is niet helemaal duidelijk hoe en wat, dan is die knik blijvend. Ingeborg Dijkstra
De getroffen leerlingen weten nog niet waar ze aan toe zijn en verkeren sinds afgelopen weekend in onzekerheid.
Volgens onderwijskundige Dijkstra kan dat problemen opleveren op de lange termijn: "De school is een plek waar je veilig bent. Dat voelden veel leerlingen en ouders en docenten zich niet niet. Die voelden zich niet gehoord, niet gezien, niet erkend. Dat is een soort basishouding voor sommigen die ik gesproken heb. Als je al geen vertrouwen hebt in het systeem en er gebeurt zoiets, ook al is niet helemaal duidelijk hoe en wat, dan is die knik blijvend."
Ik krijg terecht onder uit de zak. De minister mag mij kritisch toespreken André Postema
André Postema, bestuursvoorzitter van de LVO, noemt de kritiek van onderwijsminister Arie Slob richting het LVO-bestuur terecht.
"Ik krijg terecht onder uit de zak. De minister mag mij kritisch toespreken". Hij reageert daarmee op de kritiek van de minister dat het LVO-bestuur er een zooitje van heeft gemaakt.
Twee leden zijn inmiddels uit het bestuur gezet. Voorzitter Postema is niet van plan vrijwillig op te stappen. "We kunnen iedereen naar huis sturen. Maar dan gaat het lang duren voordat het opgelost wordt."
Het schoolbestuur is bezig per scholier in kaart te brengen wat er mis is gegaan. De leerlingen moeten tot die tijd afwachten wat er gaat gebeuren. Dinsdag wordt het VMBO-debacle besproken in de Tweede Kamer.
AvondGasten
AvondGasten is het achtergrondprogramma bij L1 TV over maatschappelijke thema's. Bekijk hier alle uitzendingen.
Dagelijks nieuws volg je via L1mburg Centraal of 1Limburg.nl