AvondGasten Europa: het Limburgse College in Brussel en de erfenis van het Verdrag van Maastricht

AvondGasten Europa: het Limburgse College in Brussel en de erfenis van het Verdrag van Maastricht

Donderdag 14 oktober 19:00 | 21:00 | 23:00 en vrijdag 15 oktober 14:20 | 16:30 op L1 TV

Het Limburgse College in Brussel en de erfenis van het Verdrag van Maastricht

Het Limburgse College van Gedeputeerde Staten bezocht Brussel deze week, en zelfs gouverneur Remkes reisde af naar de Europese hoofdstad. Waarom is de connectie met Europa zo belangrijk voor de Limburgse bestuurders? Wat valt er te halen? Gedeputeerde Maarten van Gaans schuift aan bij AvondGasten vanuit het Europees Parlement

30 jaar Verdrag van Maastricht

Met het Verdrag van Maastricht werd ook de euro geboren. In december 2021 en februari 2022 viert het Verdrag het 30-jarig jubileum. In AvondGasten blikken we terug op wat die gezamenlijke munt Europa en Maastricht gebracht heeft.

Bij de introductie van de euro was er veel scepsis. De politieke cultuur in de Europese lidstaten zou te veel verschillen voor een gezamenlijke munt. VVD-leider Frits Bolkestein zag het niet zitten, en zijn sentiment werd gedeeld door de Duitse Bundesbank.

De Belgische econoom Paul de Grauwe stelde eerder dat de muntunie gelanceerd werd om meer politieke eenheid te forceren. Werkt die strategie, dat was voor de Belgische adviseur van de Europese Commissie Barroso de grote vraag. 

Dertig jaar later lijkt die politieke unie stapje voor stapje dichterbij gekomen. Na de lancering van de Bankenunie maakte Europa met het corona herstelfonds voor het eerst gezamenlijke schulden. Die legendarische stap lijkt nu te worden herhaald in de aanpak van de klimaatcrisis.

Nieuwe begrotingsregels?
Het Verdrag van Maastricht lanceerde ook een een aantal harde begrotingsregels, die lange tijd de basis vormden onder de eis tot harde bezuinigingsmaatregelen. Een maximaal tekort van drie procent op de begroting, niet meer dan 60 procent schuld van het BNP. Die regels, zo lang in marmer gebeiteld, worden nu ook expliciet versoepeld. Moet Maastricht weer gaan gelden na de coronacrisis, of is de tijd van strikte begrotingsregels definitief passé?

Gasten
Gasten zijn de Europarlementariers Jeroen Lenaers (CDA), en Paul Tang (PvdA), lid van de EP-commissie Economische en Monetaire Zaken. Maarten van Gaans is gedeputeerde van de Provincie Limburg met Europa in zijn portefeuille.

Vanuit New York praat publicist Heleen Mees mee, ze werkte als econoom twee jaar voor de Europese Commissie van Romano Prodi. Sandra Phlippen is hoofdeconoom van ABN Amro. De Kerkraadse econome pleit in haar blogs voor groene investeringen.

AvondGasten

AvondGasten is het achtergrondprogramma bij L1 TV over maatschappelijke thema's. Bekijk hier alle uitzendingen.

Dagelijks nieuws volg je via L1mburg Centraal of 1Limburg.nl

Weet wat je vergeet: je woorden niet kunnen vinden

Weet wat je vergeet: je woorden niet kunnen vinden

't Lèste Waord van Mella

't Lèste Waord van Mella

Plat-eweg: Carboon Concert

Plat-eweg: Carboon Concert

L1mburg Centraal - 26 november 2022

L1mburg Centraal - 26 november 2022

Zittesje Revuu van 2019: Hoog Bezuik

Zittesje Revuu van 2019: Hoog Bezuik

Plat-eweg: Pollux duit Springsteen 2013

Plat-eweg: Pollux duit Springsteen 2013

Programma's