AvondGasten Europa over het WK voetbal, over migratie en Europese miljoenen voor Chemelot

AvondGasten Europa over het WK voetbal, over migratie en Europese miljoenen voor Chemelot

In AvondGasten Europa schuiven 25 leerlingen aan van basisschool De Tovercirkel in Heerlen. Groep 8 stortte zich afgelopen maand op het onderwerp Europa, de realiteit die 8 kilometer van de school al begint met de Duitse grens.

Limburgse dossiers

Welke Europese zaken zijn urgent voor Limburg? Gedeputeerde Maarten van Gaans beheert de Europa-portefeuille voor de Provincie Limburg en geeft de laatste stand van zaken in dossiers als duurzaamheid, onderwijs, onderzoek en waterbeheer. Deze week hoorde hij dat Zuid-Limburg bijna 60 miljoen euro uit Brussel krijgt om Chemelot te verduurzamen. Blijft dat geld in Sittard-Geleen of wordt het breder ingezet? Europarlementariër Tom Berendsen beheert de portefeuille regionale ontwikkeling en heeft tips voor Gedeputeerde Staten.

Migratie

De Raad van Europa buigt zich deze week over migratie en asiel. Die bijeenkomst op 8 en 9 december is beladen, omdat Kroatië en Roemenië tot het Schengen-gebied gaan horen. Europa kijkt veel te eenzijdig naar die migratie, zo zegt de Limburgse demograaf Jan Latten in Elsevier. De discussie is niet nieuw: in 2015 benadrukte Frans Timmermans het belang van buitengrenzen als basis voor de onderlinge solidariteit.

Carla Joosten, voormalig correspondent in Brussel, kan duiden waar de angel in de discussie zit. Ook zij kent de cijfers in welke Limburgse wijken de meeste en minste allochtonen wonen

Dansen op de Mijnen

Als geen andere provincie kent Limburg de dynamiek van de arbeidsmigratie. In de tijd van de mijnen kwamen Marokkanen, Joegoslaven, Spanjaarden, Italianen, Polen en Hongaren. De transformatie die Limburg onderging, is een voorbeeld van hoe het nu opnieuw zou moeten. Volgens Sandra Phlippen heeft de mijnsluiting grote overeenkomsten met het uitfaseren van fossiele energie van het huidige tijdvak. Die lessen van Limburg moeten door Europa meegenomen worden om de sociale gevolgen van de transitie zo veel mogelijk te dempen, aldus de Kerkraadse hoofdeconoom van ABN Amro Bank.

Basisschool Tovercirkel

In de uitzending van AvondGasten komen er ook twee vragen van groep 8 van basisschool De Tovercirkel. De aanwezigheid van de Heerlense schoolklas is onderdeel van het initiatief om kinderen beter te informeren over Europa. De Europese Unie neemt belangrijke besluiten over klimaat, over grenzen, over stikstof of coronamaatregelen, maar Europa komt nauwelijks aan bod in het primair en secundair onderwijs. De Heerlense klas krijgt een rondleiding door het Europees Parlement, ontmoet Europarlementariër Tom Berendsen en gaat op bezoek bij het Huis van de Nederlandse Provincies.

Uitzendtijden

Donderdag 8 december 19:00 | 21:00 | 22:30 uur
Vrijdag 9 december
16:30 uur

AvondGasten

AvondGasten is het achtergrondprogramma bij L1 TV over maatschappelijke thema's. Bekijk hier alle uitzendingen.

Dagelijks nieuws volg je via L1mburg Centraal of 1Limburg.nl

Backstage: Dreamer

Backstage: Dreamer

Natuur en Zo TV: ruïnes in Afferden en Stein, Kuusj, kruiden

Natuur en Zo TV: ruïnes in Afferden en Stein, Kuusj, kruiden

Patrick in Bunde bouwt kerststallen

Patrick in Bunde bouwt kerststallen

Óngerwaeg is content in Vaals

Óngerwaeg is content in Vaals

Laatste dag voor zes Limburgse Kamerleden

Laatste dag voor zes Limburgse Kamerleden

Maastricht wil geen wethouder met zwangerschapsverlof

Maastricht wil geen wethouder met zwangerschapsverlof

Programma's