AvondGasten Europa: een vastelaovesprinses in het Europees Parlement

AvondGasten Europa: een vastelaovesprinses in het Europees Parlement

Primeur
Vera Tax is de eerste vrouwelijke vasteloavesprinses in Venlo. Dat was een primeur voor de grote Limburgse carnavalssteden. "Dit plafond is nu gebroken, het dak gaat eraf", zo vatte Tax de historische stap van VV De Gaaskaetel zelf samen bij haar presentatie. 

In Brussel is Tax actief in de commissie voor vrouwenrechten en gendergelijkheid. Welke relatie ziet de Venlose oud-wethouder tussen haar carnavalsoptreden en de acties in Brussel?

Fridays for Future in Lützerath
De Roermondse jongeren van Fridays for Future demonstreren over de grens deze maand. De bruinkoolmijn in Lützerath is symbool voor het belangrijkste Europese dilemma van dit moment. Doordat Duitsland besloot om zijn kerncentrales te sluiten, is het land genoodzaakt om energie via bruinkoolcentrales op te wekken. 

Dat heeft gevolgen voor de luchtkwaliteit in Midden-Limburg. Nota bene in een regio waar gezocht wordt naar de mogelijkheid om met een kleine kerncentrale het Chemelot-complex van energie te voorzien. Moet en kan Europa hier meer in sturen?

Oekraïne
Er kwamen 5.322 Oekraïense vluchtelingen naar Limburg afgelopen jaar, van de 90.000 Oekraïners die Nederland in totaal opving. De toekomst van die vluchtelingen wordt voor een groot deel bepaald door het verloop van de oorlog. Duitsland besluit deze week of het Leopard-tanks naar Oekraïne gaat sturen. De mogelijke consequenties van een verdere escalatie zorgen voor twijfel bij de buren. 

Als geen ander voelt Duitsland een verantwoordelijkheid om de oorlog niet verder te laten escaleren, zoals een Duitse ex-militair onder woorden brengt op het oorlogskerkhof in Ysselsteyn. Dat botst met het besef dat juist Duitsland ook een verantwoordelijkheid heeft in het verdedigen van de westerse waarden.

Gasten

De Duits-Nederlandse journalist Hans von der Burchhard volgt de Duitse politiek voor Politico. Hij weet als geen ander hoe de historische gevoeligheden in Duitsland zich vertalen op Europees niveau.

Clara van de Wiel is Europa-correspondent voor het NRC. Zij heeft het laatste nieuws voor de agrarische sector. Door de Nederlandse stikstofproblemen zet Brussel nu ook een streep door de toestemming voor boeren om extra mest uit te rijden.

Uitzendtijden

Donderdag 26 januari 19:00 | 21:00 | 22:30 uur

AvondGasten

AvondGasten is het achtergrondprogramma bij L1 TV over maatschappelijke thema's. Bekijk hier alle uitzendingen.

Dagelijks nieuws volg je via L1mburg Centraal of 1Limburg.nl

Cultuurcafé - 24 februari 2024

Cultuurcafé - 24 februari 2024

Plat-eweg - 24 februari 2024

Plat-eweg - 24 februari 2024

't Lèste Waord van Mella

't Lèste Waord van Mella

Limburgse 10 van februari 2024

Limburgse 10 van februari  2024

AvondGasten Europa: kan Limburg zonder migranten?

AvondGasten Europa: kan Limburg zonder migranten?

31 Limburgse sprookjes uit 31 Limburgse gemeenten

31 Limburgse sprookjes uit 31 Limburgse gemeenten

Programma's