De impact van de oorlog in Oekraïne op Limburg in AvondGasten Europa

De impact van de oorlog in Oekraïne op Limburg in AvondGasten Europa

Donderdag 21 april 18:30 | 21:00 | 22:30 en vrijdag 22 april 14:30 | 16:30 op L1 TV

De leegstaande kantine van voetbalvereniging SCKR uit Ransdaal is verbouwd om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Het typeert de impact van de oorlog in Oekraïne hier in de regio

De Limburgse gedeputeerde Geert Gabriels heeft veel vrienden in zowel Rusland als Oekraïne. Hij werkte in Oost-Europa als reisleider, spreekt goed Russisch en gaf Oekraïense politici lessen in democratie.

Step Vaessen werkt als correspondent in Moskou voor Al Jazeera News. Ze moest Moskou noodgedwongen verlaten en praat mee vanuit Berlijn. De journaliste uit Simpelveld waarschuwt voor een nieuw 'ijzeren gordijn

Het Europees Parlement roept op tot meer actie, parlementsvoorzitter Metsola sprak in Kiev het lidmaatschap voor van de Europese Unie. Wat is nu eigenlijk het doel van die oproep, waar stuurt het parlement naar toe in dit conflict? Jeroen Lenaers is Europarlementariër voor het CDA en beheert de portefeuille Burgerlijke Vrijheden in het Europees Parlement.

Stikstofbeleid
Het conflict in Oekraïne legt ook de zere vinger op de afhankelijkheid van Rusland als het gaat om olie en gas. Veel Limburgse gemeenten tekenden onlangs nog een contract met het Russische Gazprom. Veel alternatieven hebben een negatieve impact op het milieu.

Limburg heeft daar toch al een uitdaging. De provincie huisvest een aantal van de grootste producenten van stikstof, en Limburg heeft veel kleine natuurgebieden die onder de Europese beschermingsregels vallen.

Geert Gabriels is als gedeputeerde verantwoordelijk voor het provinciale stikstofbeleid. Hoe gaat de provincie het stikstofprobleem aanpakken? En hoe loopt het met de aankoop van boerenbedrijven? Provincies voeren de regeling uit waarbij volgen de 'piekbelastersregeling' boerenbedrijven zich kunnen laten uitkopen.

Gelijke beloning
Het Europees Parlement schaarde zich deze maand achter een initiatief van de Europese Commissie om gelijke beloning af te dwingen tussen mannen en vrouwen. Gemiddeld verdienen vrouwen voor hetzelfde werk nog 13 procent minder dan mannen.

Europarlementarier Lara Wolters was blij met het initiatief. Zij werd het boegbeeld van de emancipatiestrijd door met haar baby naar het Europees Parlement in Straatsburg te reizen. Het kroost is van harte welkom bij AvondGasten Europa vanuit het Europees Parlement in Brussel.

Koningsdag
Europa krijgt een prominente rol tijdens Koningsdag in Maastricht. Een groep verstandelijk gehandicapten werkt aan de Poort naar Europa, samengesteld uit tegels van lidstaten van de Europese Unie. Julie, Michelle en Thomas lieten zich vooral inspireren door hun familie met wortels in Frankrijk en Polen. De Poort naar Europa wordt komend weekend geïnstalleerd op de Graanmarkt in Maastricht. Wilem-Alexander en Maxima passeren de poort bij de wandeling richting Onze Lieve Vrouweplein.

AvondGasten

AvondGasten is het achtergrondprogramma bij L1 TV over maatschappelijke thema's. Bekijk hier alle uitzendingen.

Dagelijks nieuws volg je via L1mburg Centraal of 1Limburg.nl

AvondGasten Europa: wordt het Maastrichtse Euro-project na drie decennia voltooid?

AvondGasten Europa: wordt het Maastrichtse Euro-project na drie decennia voltooid?

Pitlane over de GP van Spanje

Pitlane over de GP van Spanje

Route Regio: Guido Dieteren zoekt vrijwilligers

Route Regio: Guido Dieteren zoekt vrijwilligers

Limburg Doc: Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene

Limburg Doc: Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene

De Stokkemer Stadsmuzikanten te gast in Wunderbar

De Stokkemer Stadsmuzikanten te gast in Wunderbar

Route Regio: nieuwe start voor gemeenschapshuis Vilt

Route Regio: nieuwe start voor gemeenschapshuis Vilt

Logo 1Limburg

Programma's