AvondGasten: 'Een zegen dat Staatsmijn Beatrix dicht bleef'

AvondGasten: 'Een zegen dat Staatsmijn Beatrix dicht bleef'

Het had de grootste staatsmijn van Nederland moeten worden, maar staatsmijn Beatrix in Herkenbosch bleef dicht. "Uiteindelijk is het toch een zegen. Wat de Roerstreek niet heeft meegemaakt is direct opeenvolgend op de sluiting van staatsmijn Beatrix," zei historicus Luc Wolters in het L1-programma AvondGasten. Wolters schreef een boek over de staatsmijn, getiteld 'Staatsmijn Beatrix'.

De hele malaise wat dat heeft meegebracht voor de voormalige oostelijke mijnstreek is er in de Roerstreek niet geweest Luc Wolters

Drie jaar na het dichthouden van de staatsmijn volgde de totale mijnsluiting in Zuid-Limburg. "De hele malaise wat dat heeft meegebracht voor de voormalige oostelijke mijnstreek is er in de Roerstreek niet geweest."

Een van de meest opvallende keuzes was de locatie van de staatsmijn. "Sinds 1908 werd er geboord om te kijken of, als de Zuid-Limburgse mijnen uitgeput zouden raken, we een alternatief zouden hebben." Er was een speciaal dorp gepland. "Dat was het dorp Berkenrode, dat alleen op papier bestaat. Prachtige naam. 'Rode' als ontginning en 'Berk' voor de berkenbosjes die daar bij bosjes groeiden. Dat had tussen Herkenbosch en het Meinwegplateau moeten komen."

Uiteindelijk is er in de jaren tachtig nog een duikschool geweest. Dat levert een paar florijntjes op, maar daar krijg je de 70 miljoen niet mee terug die het gekost heeft Luc Wolters

De Roerstreek kreeg miljoenen euro's voor het project. Volgens Wolters één van de redenen dat het een zegen in geweest. "De Roerstreek heeft een heleboel voorzieningen gekregen. De riolering, de huizenbouw, alles moest opnieuw gestructureerd worden. Erop voorbereidend dat er 3500 mensen zouden komen."

Er zijn natuurlijk ook veel kosten gemaakt. "Uiteindelijk is er in de jaren tachtig nog een duikschool geweest," weet Wolters. "Dat levert een paar florijntjes op, maar daar krijg je de 70 miljoen niet mee terug die het gekost heeft."

Het terrein staat tegenwoordig leeg. DSM heeft de concessie nog steeds. Biedt dat mogelijkheden? "We bevinden ons in een ultieme energie transitie," zegt Wolters. "We willen van het gas af. Ik verwacht niet direct dat we over gaan schakelen naar de steenkool. Maar in principe is het mogelijk. Het is altijd nog een nationale reserve."

AvondGasten

AvondGasten is het achtergrondprogramma bij L1 TV over maatschappelijke thema's. Sinds oktober 2019 wordt iedere maand één thema een uur lang uitgediept.

Dagelijks nieuws volg je via L1mburg Centraal of 1Limburg.nl

Logo 1Limburg

Programma's