AvondGasten corona in Limburg - na corona terug in het leven

AvondGasten corona in Limburg - na corona terug in het leven

Woensdag 3 februari 19:00 | 21:00 | 22:30 en donderdag 4 februari 14:05 | 15:15 | 16:30 op L1 TV

De basisscholen gaan weer open, we mogen afhalen in de winkels en Nederland zet vol in op vaccinatie om terug te keren naar het normale leven. Dat zijn de hoofdpunten uit de persconferentie van het kabinet dinsdagavond. 

De coronaprik
Hoe kan Limburg een versnelling hoger schakelen met de vaccins? Is het een optie om zelf dat effectieve Russische vaccin te bestellen? En keert de coronaprik net als de griepspuit straks gewoon iedere winter terug? Microbioloog Frans Stals geeft antwoord op de vragen van kijkers die we afgelopen week binnenkregen.

Na corona terug in het leven
Hoe is het met de patiënten die in de eerste coronagolf op de IC terecht kwamen? Susanne van Santen kreeg als intensivist die mensen onder haar hoede, Van de mensen die op de Maastrichtse IC terecht kwamen, overleden een vijftigtal patiënten. Susanne volgt met haar collega Rob van Gassel de 52 mensen die zich terug het leven in knokten. De schade blijkt aanzienlijk, maar de veerkracht en energie maken indruk op de onderzoekers. Van Santen vertelt over het belang van nazorg bij de IC-patiënten.

Quinn, de zorg en het LVK
Het zijn bewogen dagen voor Quinn Warmerdam. De componist uit Venlo werkt in zorgcentrum De Beerendonck, en wordt als coördinator zorg en diensten van dichtbij geconfronteerd met de coronacrisis. Komende vrijdag staat hij in de finale van het LVK, exact 11 jaar nadat Quinn met W-Dreej een nieuwe trend zette in de carnavalsmuziek door de triomf met "Vandaag". Quinn praat vanuit Venlo over deze enerverende week.

Presentatie: Maurice de Heus

Kijkersvragen

1. Hoe lang ben ik beschermd met een vaccin?
Dat is nog niet helemaal duidelijk. De laatste onderzoeken zeggen dat je na de toediening van het tweede vaccin drie maanden beschermd bent. Maar er worden nu weer nieuwe onderzoeken gedaan om dat verder te onderzoeken.

2. Waarom zijn er zo veel verschillende vaccins, en welke moet ik kiezen?
Het is de vraag of je kan kiezen, de besluiten over wie welk vaccin krijgt neemt het kabinet op advies van de Gezondheidsraad.

3. Er wordt nu veel gesproken over Britse of Zuid-Afrikaanse variant van het virus. Is dat vergelijkbaar met de veranderingen van het normale griepvirus, waarvoor we ook ieder jaar een spuit halen? Gaat het voor corona ook die kant op, met ieder jaar een spuit?
De varianten hebben nog niet geleid tot een ander afweermechanisme of ander afweerpatroon. De antistoffen die helpen bij de oude variant helpen waarschijnlijk ook bij de Britse en Braziliaanse variant, al is dat niet helemaal zeker. Dus het kan zijn dat het vaccin nog iets wordt aangepast.

4. De wielerploeg van de Tourwinnaar heeft het Chinese vaccin besteld en ingeënt. Is dat iets voor ons en hoe kom ik daaraan?
Het Chinese vaccin is nog niet goedgekeurd op de Europese markt door de EMA. Op het moment dat er voldoende onderzoek is gedaan, kan het beoordeeld worden door de EMA. Dus of het iets voor ons is, is nog niet duidelijk.

AvondGasten

AvondGasten is het achtergrondprogramma bij L1 TV over maatschappelijke thema's. Bekijk hier alle uitzendingen.

Dagelijks nieuws volg je via L1mburg Centraal of 1Limburg.nl

Aandacht voor Franz Mihelic in Wunderbar

Aandacht voor Franz Mihelic in Wunderbar

L1 Vandaag: het dagboek van Lieke Mooren in de tweede lockdown

L1 Vandaag: het dagboek van Lieke Mooren in de tweede lockdown

Weekend vrij zonnig, vrijdag koude wind

Weekend vrij zonnig, vrijdag koude wind

L1mburg Centraal: Richie Backfire! Plein eerste hardcore-punk plein ter wereld

L1mburg Centraal: Richie Backfire! Plein eerste hardcore-punk plein ter wereld

L1mburg Centraal: Eén jaar corona in Limburg

L1mburg Centraal: Eén jaar corona in Limburg

L1mburg Centraal: Les in een kerk

L1mburg Centraal: Les in een kerk

Logo 1Limburg

Programma's